Животните получават храносмилателни проблеми при неадекватно съхранение и преработка на зърното

Много животновъди си задават въпроса кога могат да започнат да изхранват зърнените фуражи от новата реколта. Специалистите препоръчват това да става след 4-6-седмичното им съхранение заради опасения от проблеми с храносмилането на животните и поради това, че животните просто не ги ядат, съобщава Agrarheute.

През първите седмици след прибирането на реколтата

в зърното протичат процеси на дозряване

И в този период се наблюдава доста висока спепен на заразеност с микроорганизми на повърхността на зърното. Освен това се отделя вода - зърното "се поти". Това "потене" може да се открие дори тогава, когато в зърното се установява съдържание на сухо вещество, отговарящо на изискванията за изхранване на животните.

При прибирането на реколтата и непосредствено след това активността на ензимите е много ниска и едва след това отново се повишава.

При някои зърнени култури дозряването се характеризира с много силно намалена сила на зародиша. Зърното, което "се поти", не е подходящо за изхранване на животните, тъй като води до нарушаване на храносмилането и впоследствие на проблеми с продуктивността.

При отделните видове животни е важно да се знае, че при изхранването на пресни зърнени фуражи

най-чувствителни са свинете и конете

Изследвания с току-що отбити прасета, на които изхранвали прясна ръж, показали отчетливо повишение на микробиалната активност в стомаха и в тънките черва.

При изхранването на голямо количество прясна ръж в комбинирания фураж най-чувствителни са подрастващите и старите животни с отслабена имунна система. Те развиват заболявания на стомашно-чревния тракт. Затова пресният зърнен фураж трябва

да започне да се изхранва след 4-седмично съхранение

Ако това е невъзможво, количеството прясно зърно в комбинираните фуражи трябва да бъде ограничено максимум до 30%. Това важи и при прякото изхранване на пресни зърнени фуражи.

Приема се, че възможните рискове при прякото изхранване са по-ниски

при правилно сухо съхранение:

* максимално - 14% влажност;

* температура - максимално 14 градуса;

* при достатъчна вентилация и очистване на зърното или консервация с киселини.

Благодарение на действието на киселината активността на ензимите или активността на обмяната на веществата на бактериите и гъбичките в зърното бързо намалява. Благодарение на това изхранването на зърното може да бъде осъществено веднага - без да възникват проблеми.

Многократно получаваните храносмилателни проблеми при животните на практика са предизвикани от

неадекватно съхранение и консервация

Например вследствие на повторно нагряване, когато започва бактериална обмяна на веществата.

За да се избегнат всякакви рискове, животновъдите трябва да изхранват сухо зърно. Или ако изхранват прясно, то поне трябва да го смесват с качествен зърнен фураж от предишната реколта.

Консервираните с киселини зърнени култури може да се изхранват само няколко дни след това. Животновъдите трябва да имат предвид, че отначало може да се наблюдава намалено потребление от животните заради дегазация на киселината.