Нов момент на географските означения в Европа, обяви европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски по време на онлайн конференция за бъдещето на географските означения в ЕС.

"Още в началото на тази комисия  Урсула фон дер Лайен  специално ме помоли да подобря системата на географските означения. През "Зелената сделка" сега имаме шанс да насочим нашата политика в друг курс. Географските означения не са изключение. Предстои следващата крачка - Комисията ще анонсира план за интелектуалната собственост. В него схемата за регистрация на географските означения трябва да бъде по-ефикасна и сега подготвяме план за схема за неземеделски географски означения", каза комисар Войчеховски. Той оцени географските означения като истинска положителна история на Европейския съюз, но предстоят сериозни дебати за тяхното бъдеще. 

Проектът за географските означения се крепи да 3 основни компонента:

Първо, начините как да  станат по-атрактивни за производителите от целия съюз; т.е. трябва да се вземат предвид нуждите на отделните страни. Второ, силна връзка с имиджа на схемата и стремеж тя да отговоря на социалните очаквания. Производителите не бива да остават сами и в тази връзка може да е от помощ политиката за развитие на селските райони, смята Войчеховски. Трето, как подсилваме измерението на интелектуалната собственост на географските означения, включвайки по-ефикасен процес на регистрация. 

Комисарят обеща и търсене на публичното мнение по време на дългия процес на развитие на политиките за географските означения.

Конференцията продължи с парламентарния секретар към германското федерално министерство на храните и земеделието Ханс-Йоаким Фухтел, Ирен Толюре, член на ЕП и съпредседател на интергрупа  „Вино, спиртни напитки и качествени храни“, Волфганг Бурчер, генерален директор по земеделие и развитие на селските райони към Европейската комисия, и Кристиан Аршамбо, изпълнителен директор на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз - EUIPO.

Онлайн форумът завърши с проф. Дев Гаджи от Оксфордски университет, който представи новия уебсайт на GI-View.

Онлайн конференцията продължава и утре като може да се проследи във фейсбук страницата на Европейската комисия по земеделие и храни, както и на страницата на ЕК. 

Повече информация вижте тук.