Растението не е взискателно, отглежда се лесно
Касисът е сравнително непретенциозна ягодоплодна култура. Може да се отглежда в цялата страна. А хранителните качества на плодовете на касиса са добре известни.
3 основни изисвания:
* Вирее по-добре в по-хладни месторастения, но може да се засажда почти навсякъде у нас, включително и в по-високите планински райони.
* Най-добре плододава на богати и пропускливи почви с неутрално или леко кисело рН.
* Сравнително по-взискателен е към влагата. Ето защо в райони, където валежите са по-малко, трябва да се напоява.
Касисът започва да плододава още на втората година след засаждането. При добри грижи растението дава плодове около 15-20 години.
Културата е самоопрашваща се, но ако се засаждат няколко храста, препоръчително е да се изберат различни сортове.
През есента се прави резитба
Ако растенията не се режат, храстът се сгъстява много и до клонките не достига светлина. Вследствие те плододават по-малко и отмират по-рано. Освен това растението се напада от повече болести и неприятели, което налага да се вземат растителнозащитни мерки.
Препоръчително е резитбата да се извършва през есента, тъй като пъпките на касиса се събуждат много рано напролет, дори понякога още през зимата. Затова при по-късна резитба, има опасност те да се повредят или оронят, което ще се отрази на реколтата през сезона.
Касисът е плодът, съдържащ най-много витамин С.
Той е 4–5 пъти по-богат на витамини от лимона и ягодата, 10 пъти – от ябълката, 20 пъти – от вишната, 100 пъти – от гроздето.
03-1
03-1-2
Коментари