Става дума за фуражите, които масово се използват от стопаните с ограничени възможности. Те изхранват прасетата

с царевица, пшеница, пшенични и ръжени трици

Когато прасетата се хранят постоянно с тези фуражи, месото и мазнините постепенно губят вкуса си. Защото например царевицата дава на животните много енергия, но почти не съдържа протеини. Затова е препоръчително да включите посочените фуражи в дажбата, но като ги комбинирате с фуражите за получаване на първокласни меса.

Пазете се и от грешки в храненето

които могат да провалят угояването. Избягвайте да давате хранителни отпадъци. Много често стопаните ги комбинират с овес. Но крайният резултат е влошаване качеството на и на месото, и на мазнините.

* Месото става грубо, неподходящо за консервиране.

* Сланината получава свободна текстура, трудно се обработва и съхранява.

Затова посочените фуражи не трябва да се използват за угояване. Допустимо е включването им в хранителната дажба само в крайните етапи в процеса на охранване. Особено що се отнася до овеса.
Но един месец преди клането е напълно изключено използването им. На финала на угояване трябва да се увеличи количеството на фуражите за първокласно месо.