За съхранение се оставят само здрави плодове

На пръв поглед тиквите изглеждат, че могат да устоят на всякакви вредители. Това обаче не е съвсем така. Много често се появява специфичното сухо гниене по тиквите по време на съхранението им. За да не ви изненада и вас, научете повече за болестта и какви мерки да вземете, за да предотвратите появата й.

Какви са симптомите:

* По болните плодове се образуват закръглени по-тъмни, от по неясни до видими петна.

* След това се забелязват дребни напуквания. От тях започва да изтича бяла наподобяваща на восък течност, която по-късно се втвърдява.

* Нападнатите места се увеличават постепенно, а тъканта става кафяво-жълта.

* По-късно болестта засяга и семената, като повредените наподобяват люспици. Постепенно тъканта загнива.

Развитие на болестта

* Инкубационният период на болестта е 4-5 дни. Заразата се причинява от бактерия.

* Гниенето се развива в листната маса на тиквите, пъпешите и краставиците.

* Знайте, че заразата може да се запази в болни семена повече от 6 години.

Мерки срещу гниенето:

* За да избегнете болестта, трябва да не засявате тикви на едно и също място в продължение на 5 години.

* На същата площ избягвайте да отглеждате и другите представители от сем. Тиквови, които също се нападат от бактерията.

* Вземайте семена само от здрави плодове.

* Ако намерите болни плодове, трябва да ги унищожите.

* Препоръчително е да унищожавате и растителните остатъци.

* Оставяйте за съхранение само здрави тикви.

сн. 02-4
02-4-2