За съхранение се оставят само здрави плодове
На пръв поглед тиквите изглеждат, че могат да устоят на всякакви вредители. Това обаче не е съвсем така. Много често се появява специфичното сухо гниене по тиквите по време на съхранението им. За да не ви изненада и вас, научете повече за болестта и какви мерки да вземете, за да предотвратите появата й.
Какви са симптомите:
* По болните плодове се образуват закръглени по-тъмни, от по неясни до видими петна.
* След това се забелязват дребни напуквания. От тях започва да изтича бяла наподобяваща на восък течност, която по-късно се втвърдява.
* Нападнатите места се увеличават постепенно, а тъканта става кафяво-жълта.
* По-късно болестта засяга и семената, като повредените наподобяват люспици. Постепенно тъканта загнива.
Развитие на болестта
* Инкубационният период на болестта е 4-5 дни. Заразата се причинява от бактерия.
* Гниенето се развива в листната маса на тиквите, пъпешите и краставиците.
* Знайте, че заразата може да се запази в болни семена повече от 6 години.
Мерки срещу гниенето:
* За да избегнете болестта, трябва да не засявате тикви на едно и също място в продължение на 5 години.
* На същата площ избягвайте да отглеждате и другите представители от сем. Тиквови, които също се нападат от бактерията.
* Вземайте семена само от здрави плодове.
* Ако намерите болни плодове, трябва да ги унищожите.
* Препоръчително е да унищожавате и растителните остатъци.
* Оставяйте за съхранение само здрави тикви.
сн. 02-4
02-4-2
Коментари