Когато трябва да нахраните изгладнялата челяд, винаги можете да се доверите на лесните, вкусни и не на последно място „бюджетни“ ястия на основата на каймата. Каквото и да приготвите „на бърза ръка“, то ще се хареса на децата, на гостите и... на прегладнелия съпруг.

Месни гнезда 

Гнездата от мляно месо, гарнирани с вкусен сметанов сос, могат спокойно да се сервират и на празничната трапеза. Запечената коричка от кашкавал и деликатният пълнеж няма да оставят никой равнодушен.

Подукти: 250 г свинска кайма, 1 глава лук, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 филия бял хляб, 100 г заквасена сметана, 1 яйце, 100 г кашкавал, сол, черен пипер, копър.

Приготвяне: Омесете каймата. Прибавете ситно нарязания лук и хляба, накиснат предварително в прясното мляко. Посолете на вкус. Оформете гнезда. За целта направете по-големи кюфтета, като в средата на всяко направите вдлъбнатина, „кладенче“.

В отделен съд разбийте яйцата, заедно със сметаната, настъргания кашкавал и ситно нарязания копър. Внимателно сипете сместа в гнездата от кайма.

Печете във фурната за 25 минути при 180 °C.

Пълнени картофи 
Това ястие е оригинална комбинация от най-прости продукти. Ако веднъж ги сервирате, то бъдете сигурни, че гостите ще поискат допълнително.

Продукти: 500 г кайма, 10 картофа, 1 глава лук, 200 г кашкавал, 1 чаена чаша доматен сос, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете картофите до полуготовност. Разрежете ги на половинки и внимателно, с малка лъжичка, издълбайте средата.
Запържете каймата с нарязания на ситно лук, доматения сос, сол и черен пипер. Прибавете издълбаната картофена смес и разбъркайте старателно.

Напълнете издълбаните картофи с получената смес и поръсете отгоре с настърган кашкавал.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 20 минути.

Пай с месо 

Топящият се в устата пай може би ще ви напомни на картофена запеканка – безумно вкусна и засищаща. Поднесена с домашно приготвен сос, тя ще се превърне в любимо ястие на семейството.

Продукти: 500 г кайма, 1 чаена чаша бульон, 1 ч. чаша прясно мляко, 2 кг картофи, 2 глави лук, 1 морков, 1 кутия консервиран зелен грах, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Пригответе пюре от сварените картофи и прясното мляко.
Задушете каймата със ситно нарязаните лук и морков в месния бульон. В края на задушаването добавете зеления грах. Подправете със сол и черен пипер.

В намаслена тавичка изсипете половината от картофеното пюре. Върху него разпределяме равномерно пълнежа. Отгоре завършете с останалото картофено пюре.

Полейте пая със готварска сметана или нарежете и разпределете отгоре равномерно парченца масло.

Печете във фурната за 30 минути при температура 200° C.

Запеканка с паста 

Продукти: 400 г макаронени изделия (паста), 500 г кайма, 200 кашкавал, 1 чаена чаша доматен сос, 1 глава лук, 50 г масло, сол и подправки по ваш вкус.

Приготвяне: Запържете каймата, заедно със ситно нарязания лук, доматен сос, сол и подправки. Добавете настъргания кашкавал.
Сварете макароните и ги изсипете в намаслен съд за печене. Заравнете и изсипете задушената кайма. Отгоре разпределете парченца масло.
Печете в предварително загрята фурна до златист загар.

Рулца от лаваш 

Можете да използвате домашно точени кори

Приготвя се много лесно, но идеално ще допълни не само всекидневната, но и празничната трапеза. Рулото може да се сервира цяло или да се нареже на малки хапки.

Продукти: 1 пакет лаваш (домашни точени кори), 500 г кайма, 200 г заквасена сметана, 200 г кашкавал, 3 яйца, растително масло, сол, подправки и пресни зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Задушете каймата, заедно със ситно нарязания лук и зелени подправки. Подправете със сол и подправки по ваш вкус. Разпределете каймата върху листовете лаваш. Полейте със сметаната и поръсете с настъргания кашкавал.
Завийте на стегнато руло и прехвърлете в съд за печене. Полейте отгоре с разбитите с малко сол яйца.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 20 минути.