Не се опитвайте да я спрете, а я научете къде и върху какво да го прави

Котките обичат да драскат. Те го правят по време на игра, докато се разтягат, за да маркират територия или като заплашителен сигнал за други котки. И тъй като ноктите им се нуждаят от редовно заточване, котките драскат, за да премахнат изтърканите, износени външни нокти и да извадят новите, по-остри такива. Всичко това може да причини много щети на мебели, завеси и мокети.

Най-добрата тактика за справяне с драскането не е да се опитвате да спрете котката си, а вместо това да я научите къде и върху какво да го прави. Отличен подход е да ѝ осигурите подходящи, привлекателни повърхности и предмети за целта, като стълбове за драскане.

Какво да правим

* Осигурете разнообразие от стълбове за драскане с различни качества и повърхности - картон, дърво, сизал и тапицерия. Някои животни предпочитат хоризонтални, други може да харесат вертикални или наклонени. След като разберете предпочитанията на вашия домашен любимец, осигурете допълнителни стълбове от този вид на различни места. Имайте предвид, че всички котки искат здраво приспособление, което няма да се измести или срути при използване. Повечето също така харесват стълб, който е достатъчно висок, за да могат да се разтягат напълно. (Това може да е причината котките да харесват завеси толкова много.)

* Насърчавайте котката си да изследва стълбовете, като ги ароматизирате с котешка трева, окачвате играчки върху тях и ги поставяте в зони, където тя ще е склонна да се катери.

* Възпрепятствайте неподходящото драскане, като премахвате или покривате други желани предмети. Завъртете високоговорителите към стената. Поставете пластмаса, двустранна самозалепваща се лента, шкурка или обърнат с главата надолу винил за покривало на мебелите или пода, където котката ви би стояла, за да драска. Поставете стълбове до тези предмети като „законна“ алтернатива.

* Режете редовно ноктите на котката си.

* Помислете дали да не сложите пластмасови протектори върху ноктите на котката си, за да не нанесе вреда, ако надраска нещо в дома ви. Тези специални накрайници се прикрепят с лепило. Те са временни, с продължителност от четири до шест седмици.

* Ако хванете котката си да драска по неподходящ предмет, можете да опитате да я стреснете, като плеснете с ръце или я опръскате с вода. Използвайте тази процедура само в краен случай, защото животното може да ви свърже със стряскащото събитие и да започне да се страхува от вас.

* Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да се обадите на експерт.

Какво да не правим

* Не дръжте котката си до стълба, принуждавайки я да влачи ноктите си по него. Тази практика може сериозно да изплаши животното и да го научи да избягва напълно приспособлението. А може да реши да избягва и човека.

* Не изхвърляйте любим стълб, когато стане грозен. Котките предпочитат скъсани предмети, защото наистина могат да вкарат ноктите си в материала. Използваните стълбове също ще харесат на вашата котка, защото ѝ миришат и изглеждат познати.

Отстраняването на ноктите вариант ли е

Някои хора решават да отстранят ноктите на котката си, за да предотвратят или разрешат проблема с драскането. Но това не е доказано като ефективен метод за подобряване на поведенческите проблеми, включително агресията към хора или други котки, така че никога не трябва да се използва като поведенчески лек или превантивна мярка.
Отстраняването на ноктите се нарича онихектомия и представлява ампутация на последната кост, включително нокътното легло и нокът, на предната част на всеки пръст. Котките страдат от значителна болка, докато се възстановяват от тази процедура. Операцията заплашва животното с риск от анестезия, прекомерно кървене и следоперативни усложнения, включително инфекция, и е придружена от болка, която може да продължи от няколко дни до много по-дълго, освен ако не е осигурен подходящ контрол.
Съществуват разнообразни алтернативи за управление на естественото поведение на драскане, поведенчески проблеми и за предотвратяване на наранявания от котешки драскотини. Те включват редовно подрязване на ноктите, за да се затъпят върховете, осигуряване на подложки за драскане, стълбове и други привлекателни структури и използване на техники за модифициране на поведението.