Прогнозира се, че световното производство на праскови и нектарини ще намалее с 1,1 милиона тона до 21 милиона тона през пазарната 2020/21 година, тъй като неблагоприятните метеорологични условия засягат производството на водещи производители - Китай и Европейския съюз.

Според външното земеделско обслужване на Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA), добивите за много от най-големите страни производители на костилкови плодове се очаква да намалеят през годината (от 1 януари до 31 декември 2020 г. за Северното полукълбо, от 1 ноември 2020 г. до 31 октомври 2021 г. за Южното полукълбо). Като се има предвид това, Турция е основното изключение.

Силните снеговалежи през април засегнаха овощните градини в основните провинции на Китай, където се отглеждат праскови и се очаква общото производство на костилкови плодове да намалее с 500 000 тона до 14,5 милиона тона. Китайският износ също се очаква да намалее с една трета, а продължаващата руска забрана за китайски плодове ще помогне.

FAS USDA прогнозира, че Европейският съюз ще произведе 3,5 милиона тона костилкови плодове, 600 000 тона по-малко от миналогодишния рекорд.

„Редица опустошителни метеорологични събития се отразиха на производството на водещите производители в Испания, Италия, Гърция и Франция. Свръхпроизводството на праскови през последните няколко години също доведе до намаляване на засадените площи в Испания, Италия и Франция“, се казва в доклада на USDA.

Съединените щати са друг голям производител, очакващ по-ниски добиви поради опустошителното замръзване, което води до прогнозен добив от 691 000 тона, което е с 26 000 тона по-малко от 2019/20.

Турция задържа тенденцията за растеж за шеста поредна година. Очаква се производството в страната да нарасне до 870 000 тази година при хубаво време по време на цъфтежа и прибирането на реколтата. Това трябва да доведе до съответно увеличаване на износа, което също ще стимулира по-нататъшни инвестиции и разширяване на турската индустрия за костилкови плодове.

„Очаква се по-високите доставки и по-малко очакваната конкуренция в Русия поради отсъствието на Китай да стимулират износ (на Турция) от 40 000 тона до рекордните 140 000 тона, почти утроявайки се за четири години", се казва в доклада.