Да има обмен на познания за добри производствени практики между двата континента и общи стратегии за разработване на устойчиви земеделски системи, е от полза и за двете страни, смятат австралийски фермери
Австралийската промишленост за червено месо си е поставила за цел да постигне нулеви емисии до 2030 г. (Инициативата за неутрални въглеродни емисии) чрез постигане на намаляване на емисиите във фермите, фуражите и при преработката и увеличаване на съхранението на въглерод в почвата и растителността. Тези цели са в съответствие с целите на ЕС за устойчиво развитие. Именно затова австралийските фермери са готови да работят в сътрудничество с европейските си колеги, стана ясно по време на уеб семинар темата „Земеделието между ЕС и Австралия: една цел, много пътища към устойчивост“, в който участваха земеделски политици от ЕС, австралийски фермери и ръководители на институции.
Във форума австралийската производителка на говеждо месо Мелений Ледър цитира и намерението на министъра на земеделието Дейвид Литълпрауд да създаде програма за управление на биологичното разнообразие, където земеделските производители ще могат да постигат финансови ползи чрез намаляване на емисиите.
Видно е, че Австралия и ЕС са „съмишленици“ в подхода си към устойчивост, споделяне на ценности и стремежи за производство на висококачествена безопасна храна, която може да бъде проследена от фермата до масата, констатира тя. „Има много вълнуващи възможности и неща, които можем да споделим. Търсенето на възможности за споделяне на добри земеделски практики, примери от Австралия и ЕС е област, в която можем да си сътрудничим и ще ни помогне да постигнем нашите общи цели за устойчиво производство.“, добави тя.
Иновациите са един от ключовите фактори за производството на „повече с по-малко“
В контекста на нарастващия натиск в Европа за закупуване на местни продукти и въпреки географското разстояние между двата блока, евродепутатът Паола Де Кастро заяви, че има много възможности за съвместна работа. Те включват иновации, които са ключов елемент в производството на „повече с по-малко“, каза той.
„Би било полезно да покажем на Европейския парламент как австралийските фермери обясняват устойчивото земеделие и ролята на генетиката, доброто хуманно отношение към животните и химикалите за производството на „добра храна на добра цена“. Това може да намали количеството дезинформация за големите ферми в Австралия“, смята Кастро. „Колкото повече работим заедно, толкова повече шансове имаме да се изправим пред трудностите при комуникацията с други части на парламента.“
Copa-Cogeca, обединението на двете големи земеделски чадърни организации COPA и COGECA и най-силната група по интереси за европейските фермери, вече добро сътрудничество с австралийските фермери, заяви генералният секретар Пека Песонен. Той повдигна перспективата за разработване на последователен международен подход по отношение на въглеродните механизми, за да се демонстрира устойчивостта на земеделието пред потребителите.
Позовавайки се на споделената цел за устойчивост, но различни начини за постигането й, изпълнителният директор на ABARES Стив Хатфийлд-Додс каза, че Австралия и ЕС трябва да изнасят своите добри идеи на желаещите, правителствата и фермерските общности „в други страни, които могат да се учат от нас“.
„Австралия очевидно има предимства около пазарно ориентираните подходи, които могат да бъдат по-привлекателни или практични за страни с ограничени фискални възможности и ЕС ще има своя отличителен принос. Едно от важните неща е да бъдем честни по този въпрос - устойчивостта е глобален императив и ние трябва да се съпротивляваме, всички страни - Австралия, ЕС и т.н. - всички държави трябва да устоят на изкушението да облекат неща, които са удобни или да играят добре политически у дома, сякаш те са програма за устойчивост, когато всъщност не са “, каза той.
Източник: www.sheepcentral.com
Коментари