Подхранете лозите навреме с минерални и органични торове – прави се късно през есента

Дойде ноември и е вече крайно време лозарите да свършат още едно-две неща и после да си почиват, като наблюдават виното да не заболее и вечер да пийват по чашка-две от него или изпробват младата ракия.Но преди това...

Оран и окопаване

Този месец е задължително да се направи есенната дълбка оран в насажденията или т.нар. есенно окопаване на отделните лози и асми.
Не я правете дълбока, няма нужда, а и не е полезно – окопава се на дълбочина една педя или 20-25 сантиметра.

Извършва се късно през есента, и само в по-южните райони може да стане и в началото на декември.

Дълбочината й се определя от дължината на подложката, т.е. на подземното стъбло, както и от разположението на кореновата система, но да знаете че не бива да бъде по-плитка от 20 см.

Чрез нея се унищожава плевелната растителност, създават се условия за внасяне на торовете в зоната на активната коренова система, подобрява се аерацията в по-дълбокия почвен хоризонт и се запазва водата от валежите в есенно-зимния период.

При тежки и сбити почви есенната обработка влияе много добре върху растежа и плододаването на лозите, докато при песъчливите почви това влияние е по-малко.

Време за храна

Успоредно с това разрохкване и аериране на почвата около растенията, е необходимо и подхранване. По това време трябва да се внасят органичните и минерални торове, което се прави непосредствено преди окопаването.

При растежа и узряването си гроздето е отнело много хранителни вещества от почвата. Затова есента след гроздобера е най-добрият период за компенсиране на тези загуби и за укрепване на растението преди атаките на зимните студове.

През есента лозите се нуждаят от азот, калций, калий, фосфор, магнезий, а комплексът от тях ще помогне за повишаване на имунитета на лозите и асмите.

Кои елементи за какво са необходими?

Азотът е нужен за растежа на лозите и образуването на хлорофил в листата, при недостига му леторастите и гроздето остават дребни.
Фосфорът е особено необходим през време на цъфтежа, помага за по-добро оплождане и оформяне на гроздовете, увеличава захарното съдържание на гроздето. А и повишава качеството на виното.
Калият пък е много необходим по време на узряване на гроздето и пръчките. Лозата е калиеволюбиво растение, елементът помага за натрупване на захарите и за по-голяма студоустойчивост.
Калцият в почвата подобрява качеството на гроздето., а магнезият участва в състава на хлорофила.

Органичното торене не е никак излишно през есента, за този, който е в състояние да го направи.

Какъв е най-правилният ред за подаване на торовете? През септември някои стопани подхранвят, за да ускорят узряването - те напръскват с калиев монофосфат, разтворен във вода.

След това в късната есен идва ред на органичните вещества, а след това – на сложните минерални състави. Всичко това е много важно за спокойното зимуване.

По повод въпросите за резитбата

Резитба се прави на лозята, които ще се загребват. Загребването е задължително за загребните райони и за лозите с чашовидна формировка и приземен Гюйо.
Мероприятието е задължително и за десертните сортове, които са по-чувствителни на ниски отрицателни температури.

Любители ще събират резници

За сведение на непрофесионалните лозари, които искат да направят това, събирането на резници трябва да стане от лози, които са се отличили с добро развитие и много добро плододаване през тази година.

Резниците е редно да се вържат на снопчета и да се съхраняват по т.нар. вертикален начин – това означава основата им да бъде покрита с влажен пясък, чийто слой да бъде 15-20 сантиметра.

Хоби лозарите трябва да свършат тези неща през настоящия месец ноември. Още повече, че се оказва, че той ще е общо взето благоприятен и за работа на открито и няма да се отличава с много ниски температури, ако се съди по прогнозата на агрометеоролозите.
Ако някой закъснее, част от операциите като наторяване, есенна дълбока оран и загребване, биха могли да се извършат и в началото на месец декември. Това се отнася и за събирането на резници за калеми. Но все пак оставянето на работата за следващия месец би трябвало да бъде изключение, а не правило...

За определяне на торопотребността на лозата е най-правилно да се използват различни методи, но най-широко приложение имат почвеният и листният анализ, които се правят в лаборатории

Резниците се събират през есента – октомври или ноември, но преди настъпване на трайното застудяване. В този период лозата съдържа най-голямо количество хранителни вещества. Най-добре е листопадът да е приключил и поне 1-2 седмици след това. Практикува се и зимно събиране на резници, но тогава е рисковано, защото пъпките може да са измръзнали.

Резитбата на лозата се извършва през периода на относителен покой - от листопада до началото на сокодвижението. В загребните райони резитбата трябва да приключи през есента, преди настъпването на студовете.