Те са забележителни същества със сетива, които далеч надхвърлят човешките

Въпреки че има хора, които вярват в паранормалното, замисляли ли сте се дали вашето куче е способно да усети призраци? В края на краищата четириногите ни приятели имат изключителни сетива, които са много по-остри от човешките.

Колкото и да ни се иска да вярваме, че има някаква истина в идеята, че кучетата могат да усетят паранормалното, научният отговор е, че ние просто не знаем. Въпреки факта, че няма доказателство, че домашните ни любимци могат да виждат призраци, толкова голяма част от поведението на животните е неопределена, че възможността на кучето да усеща нещо, което човек не може, не е изключена. „Най-интересната част от науката за поведението и разбирането на кучетата е, че ние просто не знаем толкова много“, казва Ръсел Хартщайн, сертифициран консултант по поведение на кучетата и треньор на кучета в Лос Анджелис.

Вашите собствени възприятия играят роля 

Голяма част от поведението на кучето може да бъде загадка за собственика, но има безброй примери, които ни оставят да се чудим дали невъобразимото всъщност е възможно. Ако човек е склонен да вярва в паранормалното, поведението на някои животни може да му изглежда като усещане, че има привидение наблизо. Например куче, което спира и стои неподвижно на определено място в къщата и по-късно собственикът открива, че някой е умрял там.

Ако домашният ви любимец стои в ъгъла и лае по нищо видимо, може ли да е, защото усеща нещо необичайно? Или може би застава близо до обект, който е свързан с починал член на семейството, независимо дали е любим стол, или отстрани на леглото, сякаш този човек все още присъства.

Понякога, когато куче лае без видима причина, собственикът си мисли, че това е, защото вижда призрак или улавя нещо, което той не може. И въпреки че ясновидството обикновено попада извън това, което специалистите могат да докажат научно, те разбират и имат изследвания върху основните пет сетива на кучето.

Шестото чувство 

В допълнение към петте сетива (зрение, обоняние, вкус, осезание, слух), кучетата притежават и шесто чувство - усещането в червата, което изпитваме, ако нещо не е наред. Разликата обаче е, че кучетата са по-отворени да се доверят на това, което чувстват, и да действат съответно на него, докато съзнанието на повечето хора анализира какво се случва и отрича възможността да съществуват сияния или духове.
Когато куче изтича и седне до вратата в очакване, това поведение може да бъде навик, просто научен чрез повторение. Но ако собственикът се прибере много по-рано от обикновено и кучето отново седи до вратата в рамките на минути след пристигането му, това необяснено поведение може да изглежда шесто чувство.

Кучетата също имат способността да усещат предстоящи бедствия, преди да се случат, благодарение на мощното си обоняние. Барометричното налягане и всички природни явления имат свързани миризми, които са извън възможностите на нашия нос, но кучетата могат веднага да усетят тези промени.

Виждат ли неща, които ние не можем? 

Нивото на слуха на кучето също надминава човешкото. То притежава способността да чува по-високи звуци от много по-голямо разстояние. Слуховото възприятие на домашните ни любимци е друга област, чрез която възприемат света около себе си по много различен начин от човешките същества.

И зрителното поле на кучетата е много по-широко от нашето - те могат да виждат обекти на по-голямо разстояние. Надминават ни и в способността си да виждат в тъмното. Това им дава възможност да улавят определени движения, които не могат да бъдат засечени от човешкото око.

Кучетата са очарователни същества и все още има много несигурност по отношение на способностите на най-добрия приятел на човека. Сетивата им са силно настроени и е очевидно, че възприемат света по много различен начин от нас. Дали техните необикновени сетива са в състояние да възприемат непознати форми, енергии или паранормалното продължава да остава загадка.