Пазарите отчетоха спад в цените на всички агропродукти вчера на фона на валежите в Русия и Америка, както и нови опасения относно световната икономика, свързани с коронавируса.

Тежката икономическа среда се вижда ясно от вчерашния спад на всички фондови пазари и спада на цените на петрола WTI до 38,70 долара за барел тази сутрин в Ню Йорк. Що се отнася до еврото, то се търгува на 1.1780 спрямо долара. До изборите в САЩ остава по-малко от седмица.

Износът на мека пшеница от Европа, от началото на кампанията до 25 октомври, възлиза на 6,44 млн. тона спрямо 9,26 млн. тона миналата година на същата дата, според Европейската комисия. Тези цифри включват и данни за Обединеното кралство. Износът на ечемик е 2,50 млн. тона спрямо 2,89 млн. тона миналата година. Вносът на царевица е намалял с 1,3 млн. тона спрямо преди година до 5,2 млн. тона.

На международната сцена Южна Корея закупи около 270 000 тона царевица, а Тайван 65 000 тона американска царевица.

Цените на растителното масло също спаднаха вчера след цените на палмовото масло. Палмовото масло в Куала Лумпур продължи да пада тази сутрин.

Към 25 октомври ЕС е внесъл 2,06 млн. тона рапица спрямо 2,63 млн. тона миналата година. Вносът на палмово масло се е увеличил до 1,95 млн. тона от 1,89 млн. тона през миналата година.

През следващите дни ще е необходима предпазливост, предвид несигурния геополитически контекст на изборите в САЩ и депресираната икономическа ситуация. Изключение прави Китай, чийто ръст на БВП през 2020 г. ще остане положителен.

Царевицата - най-стабилна на пазара в САЩ

Цените на пшеницата и соята паднаха вчера при търговията в Чикаго, докато цените на царевицата останаха без промяна, подсилени от продължаващото силно международно търсене.

Благоприятните дъждове в Бразилия оказват натиск върху цените на соята. По това време в тази страна са засети около една четвърт от очакваните площи със соя.

В Бразилия, както и в Украйна, местните цени на царевицата скачат рязко поради големия брой сривове в договорите между производители и износители, в резултат на повишаване на цените през последните седмици.

Цените на пшеницата падат, въпреки много лошата оценка на условията за реколтата, публикувана по-рано тази седмица. В момента операторите обръщат повече внимание на прогнозата за дъжд.

Фондовете вчера бяха нетни продавачи на 4500 лота царевица, 5000 лота соя и 2500 лота пшеница.

По-малко площи с пшеница в Украйна

Украинските производители догонват сеитбата на зимните култури. Към 26 октомври са засети 5,5 млн. хектара пшеница, 0,8 млн. ха ечемик и 0,85 млн. ха рапица, при 6,4 млн. ха, 1,0 млн. ха и 1,0 млн. ха, съответно за миналата година. Така че намаляването на площта спрямо миналата година е неизбежно.

Спадът ще бъде най-забележим при пшеницата, където площите ще бъдат най-ниски през последните 5 години. Прогнозата за времето за 2 седмици все още контрастира с очакванията, от една страна, много малко валежи, но от друга страна, температурата ще бъде с 5 ° C над средната за сезона.

В Русия сеитбата на зимни култури продължава и площта вече е достигнала нов рекорд!