Кои са по-важните

Смеските за прасета са от 5 вида фураж - царевица, ечемик, пшеница, пшеничени трици и шрот - соев или слънчогледов. Но към тях задължително се добавят и минерали и витамини.

По-важните минерални добавки са:

1) Готварска сол: Подобрява вкуса на смеската, апетита, храносмилането, растежа на животните и оползотворяването на фуража.

При прасета с живо тегло 10-15 кг в смеските се добавят 0,2%, при 15-35 кг - 0,3%, а при по-големи прасета и възрастни животни - от 0,3% до 0,5%.

Какви са дажбите сол?

Те не трябва да надвишават при по-старите свине 10 грама, а при по-младите - 4 г на ден на всеки 100 кг живо тегло.

2) Кредата (калциев карбонат). Съдържа 36% калций. Това е най-употребяваната добавка като източник на калций за свинете. Прибавя се смляна и пречистена от вредни примеси.

Дневна нужда от креда е:

* 0 5 г на бозайниче;

* 10 г на отбито прасе;

* 20 - 30 г на прасе за угояване;

* по 30 - 80 г на свиня-майка.

3) Костното брашно се използва за същата цел, съдържа и микроелементи. Достатъчни са от 15 до 30 г дневно. Често костното брашно е заразено със салмонели и е необходим строг контрол срещу патогенните микроорганизми.

Трябват ви още

микроелементни добавки

Обикновено съдържат сулфати на желязо, мед, манган, кобалт, цинк, йод, селен и молибден. Дават се в препоръчаното от производителя количество.

Не забравяйте и

витаминни премикси

които се добавят от 0,5 до 0,6% от смеската. Те съдържат витамини - водно и мастноразтворими. Използват се като добавки към комбинираните фуражи, когато липсват зелени фуражи в дажбите на свинете.

Произвеждат се и комплексни премикси, които освен витамини съдържат осемте биогенни микроелементи. Прибавят се 0,5-0,7% от смеската.