Тестването на електронния асистент ще се извършва във ферми в Шотландия за година и половина

Британският стартъп Crover разработи невероятен робот, който може да се потопи в зърно, съхранявано в складове и да следи отблизо състоянието му. Тестването на електронния асистент ще се извършва във ферми в Шотландия за година и половина.
Очаква се уникалният робот да позволи много по-добро наблюдение на качеството на зърното. Машината, която може да се управлява дистанционно, е в състояние да изследва цялата дълбочина на хранилището.

Нека отбележим, че до 20% от зърното, съхранявано в складовете, се унищожава ежегодно от паразити и плесени.
Според основателя на стартъпа Лоренцо Конти 4,5 милиарда души, живеещи на земята, са изложени на микотоксини от зърнени плесени всяка година. Мухълът засяга до 25% от световните доставки на храни. На свой ред, при съхранение на зърно, въглеродният отпечатък от загубите му се равнява на 6% от емисиите на парникови газове в света от отпадъци от храни.

Kubota и Nvidia разработват автономни трактори

Това би помогнало за справяне с недостига на работници

Kubota си партнира с американския производител на чипове Nvidia за разработване на самоуправляващи се трактори. Използвайки графичните процесори на Nvidia, изкуствен интелект и камери, машините трябва да работят напълно автономно. Това би предоставило решение за спестяване на труд, което ще помогне за справяне с недостига на работници в селскостопанската индустрия на Япония.
Тракторите Kubota ще бъдат оборудвани с графични процесори Nvidia (GPU) и изкуствен интелект (AI), съчетани с

камери за незабавна обработка на събраните данни

GPU и AI на Nvidia ще бъдат приети за подробен анализ на метеорологичните данни и условията на реколтата.
Kubota пусна своята линия трактори Agrirobo през 2017 г. Те могат да работят автономно, използвайки радар за установяване на обкръжението. Но нямат AI и следователно изискват човешки надзор.
През януари 2020 г. Kubota демонстрира

своята концепция „X трактор“

Този футуристичен модел беше представен на изложение за нови продукти в Киото. Той бе оборудван с изкуствен интелект и технология за електрификация. Така нареченият „мечтан трактор“ е напълно автономна машина, която трябва да представя бъдещето на земеделието, изготвено от Kubota.
Сега изглежда, че концепцията на Kubota е една крачка по-близо до превръщането в реалност, благодарение на партньорството с Nvidia.

2 .Перфектното семенно легло е възможно

Група иновативни холандски фермери от Hoeksche Waard създадоха полски робот за операции с плитка обработка на почвата

Robotiller ще бъде относително лека машина, поддържана от валяци-клетки, за да покрие цялата ширина с минимално налягане на земята. В нея са вградени моторна брана и/или статични инструменти за обработка на почвата между електрически задвижваните валяци, разделени на три секции, за да се осигури кормилно управление. Целта на Robotiller е да бъде специализиран полеви робот за редица плитки обработки на почвата, като изравняване на повърхността, подготовка на семенни легла, контрол на плевелите и обработка на стърнища.

С общо тегло от 3 до 4 тона

тази машина ще бъде много по-лека от безпилотен трактор без кабина, обяснява земеделският производител Лийн Ампт. „Това не е нито трактор, нито подвижен носач, върху който да се окачват навесни инструменти. Избираме разработването на специален робот за съгласуван, но ограничен набор от полеви операции, предимно с цел да спестим енергия/емисии на CO2 и да предотвратим уплътняването на почвата.“

Проектът Robotiller позволява за начало прилагането на водородна горивна клетка от 50 kW като източник на енергия. Според производителите

водородът е енергийният носител за фермата на бъдещето

Идеята е в крайна сметка да се разшири използването на силовия блок и контролера, т.е. за засяване, плевене, пръскане и разузнаване.
Фирмата Reedyk Hydrauliek в Клаасваал изгражда прототип, консултиран с производителите. Първата демонстрация се очаква през 2021 година.