Земеделските производители целят високи добиви, но и устойчивост на климатичен стрес. Семената на сръбския институт „Земун Поле“, включени в продуктовата листа на фирма Ай Ди Трейдинг, отговарят на търсенето

Открит ден в землището на с. Румянцево, Ловешка област проведе фирма Ай Ди Трейдинг. Фирмата представи хибриди царевица на сръбския институт за царевица „Земун Поле“. Семената на белградския институт са добре познати както на Балканите, така и по света.
На българския пазар фирма Ай Ди Трейдинг, която е изключителен представител за страната, ще предлага 10 хибриди царевица. Те обхващат различни групи на раннозрелост, които са най-търсени от родните производители. Хибридите са разпределени в: група FAO 300 – 3 хибрида, група FAO 400 – 3 хибрида, група FAO 500 – 2 хибрида, група FAO 600 – 1 хибрид, група FAO 700 – 1 хибрид.

За да запознаят земеделските производители с качествата на хибридите, през тази година фирмата организира опитни полета в различни райони на страната. Присъствахме на демоплатформата в Румянцево, където бяха представени хибридите: ZP 335, ZP 341, ZP 388, ZP 4007, ZP 427 и Далмац.

За различните демополета в страната подбрахме различни хибриди, които според нас ще се представят най-добре там, коментира Иван Дишлянов, управител на фирмата. Като начало сме съставили малка продуктова листа, която обаче

включва отлични хибриди от различни групи по ФАО

Смятаме, че те са добро начало да запознаем българските производители със селекцията на „Земун Поле“.
На полето в Румянцево са засети хибриди от най-ниските групи по ФАО – ранни и средноранни, които са регистрирани в Европейски съюз и могат да се предлагат в България. Земеделските производители, уважили откритият ден, получиха информация за характеристиките на хибридите, както и за технологията на отглеждането им директно от специалистите от института по царевицата Миодраг Толимир, зам.-директор и д-р Ненад Делич, директор за научни разработки.

Ето и кои са по-важните предимства на царевичните хибриди, заложени на опитното поле в Румянцево:

ZP 335 – нов хибрид, с ФАО 300, за отличен добив. Подходящ е за интензивни условия на отглеждане, но се представя добре и при традиционната технология на отглеждане. Растенията са толерантни на суша.

Хибридът се характеризира с бързо отдаване на влагата

може да се жъне рано.
Препоръчителна гъстота на засяване : 65-70 000 растения на хектар.
Добив: до 14 тона сухо зърно на хектар.

ZP 341 – ранен хибрид, с ФАО 300. Подходящ е за отглеждане при различни почвено-климатични условия. При интензивна технология обаче дава много добри производствени резултати. Хибридът има устойчивост на полягане и толерантност към засушаване.

Препоръчва се за ранна жътва на зърното и за ранна беритба на кочан, съветват специалистите.

Добив: до 13 тона сухо зърно на хектар.

ZP 388 - ранен хибрид, с ФАО 300. Растенията са с ниско стъбло. Хибридът може да се отглежда както традиционно, така и при интензивна технология. При подходящи условия и повече грижи дава много високи добиви. Хибридът е устойчив на полягане и има толерантност към засушаване.

Подходящ е основно за жътва на зърно, но се препоръчва и за беритба на кочан.
Добив: до 14 тона сухо зърно на хектар.

ZP 4007 – нов, с ФАО 400. Растенията са по-ниски.

Препоръчва се за интензивно отглеждане

тъй като дава много високи добиви. Може да се отглежда и по обикновена технология. Хибридът има устойчивост на полягане и толерантност към засушаване.
Подходящ е както за жътва на зърно, така и за беритба на кочани.
Добив: до 15 тона сухо зърно на хектар.

ZP 427 – нов хибрид, с ФАО 400. Изключително високодобивен, с много добри резултати в своята група. При интензивни условия развива пълния си потенциал.

Хибридът има устойчивост на полягане и толерантност към засушаване.
Подходящ е за жътва на зърно и за беритба на кочани.
Добив: до 15 тона сухо зърно на хектар.

ДАЛМАЦ – хибрид с ФАО 400.

Много високодобивен хибрид

Представя се отлично при всякакви условия, но при интензивни условия дава много високи добиви.

Хибридът се характеризира с бързо отдаване на влагата. Растенията са устойчиви на полягане и са толерантни към засушаване
Препоръчителна гъстота на засяване: 65-75 000 растения на хектар.
Добив: до 14 тона сухо зърно на хектар.

Това, което прави впечатление при всички хибриди царевица, включени в продуктовата листа на фирма Ай Ди Трейдинг, е, че те са изключително високодобивни, както и толерантни на суша.
Постарахме се да подберем хибриди царевица, които имат много висок потенциал за добив, коментира Иван Дишлянов. Българските производители търсят и предпочитат да отлежат царевица, която е високодобивна. Знаете, че

зърнената култура е една от най-печелившите у нас

през последните години, тъй че акцентът върху този показател е съвсем основателен. Освен това в някои райони вече има и площи, на които царевицата се полива, така че очакванията от хибридите, отглеждани при такива условия, са още по-големи. Но и при обикновена технология тези хибриди трябва да дават добри производствени резултати.

Разбира се, толерантността към засушаване, също е важно качество, което е задължително за хибридите от новите генетика. Променящите се климатични условия изискват културите, в случая царевицата, да са възможно по-толерантни на различни стресови услови, което да им гарантира не просто оцеляване, а възможно по-добро представяне.

...

ВИЗИТКА

Институтът за царевица „Земун Поле“ е позициониран в Белград, Сърбия. Освен царевични хибриди предлага и сортове ечемик, соя и тритикале. Институтът е един от най–реномираните и големи производители на семена както на Балканите, така и в световен мащаб.
Повече от 75 години „Земун Поле“ извършва изследователската и научната работа в областта на създаване, развъждане, семепроизводство, отглеждане и използване на царевица, дребни зърнени култури и соя. Усилията на учените са насочени в подобряване на системата за отглеждане и за получаване на високи и стабилни добиви при различни агроекологични условия, без да се използват ГМО технологии.

Институт за царевица „ Земун Поле“ има признати повече от 740 хибриди царевица, 9 сорта соя, както и 12 сорта дребнозърнести култури. В момента институтът отглежда и предлага 138 хибрида царевица, които се търгуват и отглеждат в над 30 държави от целият свят, в това число САЩ, Китай, Русия, Беларус, Казакстан, Норвегия, Украйна, Турция, Замбия, Мароко, Алжир, държавите от Европейският съюз, Балканите и Близкия изток.

Институтът е и с най – голям пазарен дял в Сърбия възлизащ на повече от 30%.