Влагата допринася за появата на кокцидиозата

Който отглежда зайци,трябва да ги защити от влагата - тя допринася за появата на кокцидиозата! И води до висока смъртност. При зайците и най-дребните грешки може да са фатални дори и при най-опитния зайцевъд. Появата на чревна или чернодробна кокцидиоза се характеризира със 100% заразени зайчета, а смъртността е 90%.

Огнище на заразата са

замърсената храна и вода

От чревна кокцидиоза боледуват предимно 1-3-месечните зайчета, а от чернодробна - 1,5-4-месечните отбити и подрастващи зайчета, но понякога се появява и по-рано.

Как да разпознаете навреме болестта: появява се временна, прекъсната или непрекъсната слузеста или кървава диария, апетитът е намален или липсващ, зайците са омърлушени, забавя се растежът, космената покривка е рошава, телесната температура е субнормална, появява се силна жажда. По-късно настъпва пареза или парализа на крайниците и голяма смъртност.

Хроничната чревна кокцидиоза се наблюдава при по-яките и възрастни зайчета. Тя започва с пастообразна до черна диария, която продължава седмици - апетитът рязко спада, зайците отслабват.

Лечението е неизбежно

Срещу чревната кокцидиоза се използват най-често сулфамидни препарати, които се дават в продължение на 3 дни с водата за пиене, за 3 дни се прекратява ( дава се почивка) и отново се включва за още 3 дни. При чревната и чернодробната кокцидиоза добър лечебен резултат е получен с 2% байкокс 1 куб. см/1 л вода.