Въпрос:

Преди известно време правихме гроздобер, имаме около 4 дка, при който открихме, че има сериозен проблем. Малко преди това се е проявила някаква болест или неприятел, с което се сблъскваме за първи път. Част от гроздето беше почерняло и беше станало лепкаво.
Вътре в някои чепки имаше нещо бяло - като паяжина или налеп / ще го видите и на снимките /.

Съседите ни изказваха различни предположения, като например, че това е щитоносна въшка и че тя ще унищожи изцяло засегнатите лози. Ето защо реших отново да се обърна към вас за компетентното ви мнение със следните въпроси:

Бихте ли могли да кажете каква е тази болест или вредител?
Какво може да се направи сега или напролет за да се справим с този проблем?

Наистина ли засегнатите лози ще загинат?

С уважение: Недялко Калев
...
Отговор:

В последните години вече почти всички лозарски райони в страната не могат да се отърват от лозовата щитовка. А по асмовидно отглежданите лози тя се среща навсякъде.

Смуче сок от всички части на лозата, ларвите и възрастните й представители повреждат и изтощават лозите.

Неприятелите обаче най-много предпочитат чепки, леторасти и зърна. Може да се стигне дори до там силно повредените лози дотолкова да се обезсилят, че да започнат да съхнат.

Какво трябва да знаете за този вредител?

Излюпването на ларвите започна към средата на месец юни.Те се разпълзяват по листата, чепките, листните дръжки, леторастите, зърната, от които се хранят и на тези места отделят обилно медена роса. Тъй като т.нар. роса е сладка, започват да прииждат мравки и други насекоми, които още повече замърсяват и разнасят заразата.
Въшките отиват към местата за зимуване в края на август и първата половина на септември.

Борбата трябва да се води в два момента - рано напролет чрез третиране с продукти, съдържащи минерални масла и парафинови – като Пара зомер – 200 мл на 10 л вода, а през вегетацията - с химически продукти като познатия ви Дурсбан.

Първото пръскане през вегетацията се провежда 2-3 дни след началото на излюпване на ларвите, а второто 10-12 дни след него.
Щитовката може да дойде по лозите от съседни овощни и декоративни видове. В някои години бива обуздавана от естествени врагове, но в други – не.

Да знаете, че вредителят развива едно поколение годишно и зимува като ларва по стъблото, в пукнатините, по раменете и главините и на други подходящи места. Напролет ларвите започват да се придвижват към леторастите, тогава те нарастват постепенно, оформят се възрастните индивиди и започват да снасят през май и юни. Много характерно за лозовата щитовка е, че яйцата са в яйчна торбичка в задната част на тялото. Торбичката се подава от щитчето, по-дебела е от него и се вижда отдалече, защото е от бяла восъкоподобна материя.
Пак да повторим как се води борбата:

Първо пръскане срещу лозовата щитовка се извършва 2-3 дни след излюпването на ларвите, а второ-10-12 дни след него при икономически праг на вредност 1 ларва на 1 линеен метър плодна клонка или чепове и 1-2 възрастни въшки на 1 линеен метър летораст с регистрирания инсектицид Нуреле Дурсбан /Хлорсирин 550 ЕК/Санмба – 60 мл/дка. Второ пръскане се провежда 10-12 дни след първото.