Това решение обаче не е окончателно, след преговори със Съвета на министрите в ЕС, Атидже Алиева-Вели се надява да бъде постигнат по-висок процент на финансиране 

Общата селскостопанска политика заема 1/3 от бюджета на Евросъюза, именно затова е и най-важната политика. Това напомни днес Атидже Алиева-Вели, член на Комисията по земеделие и селски райони към ЕП и евродепутат от Renew Europe, по време на брифинг за бъдещите дебати и гласуване на ОСП в Европарламента.

В следващите дни от седмицата отново ще бъдат преразгледани 3-те регламента, които бяха гласувани през 2019 г. при предходния мандат на ЕП. Това са: проект на Хоризонталния регламент, който въвежда нов модел на прилагане на ОСП, проект на регламента за стратегическите планове и проект за регулацията за общата организация на пазарите.

Основна тема на бъдещата ОСП остава Зелената сделка и как ще се отрази на практика. "Всички съзнаваме, че няма да е лесно, няма да е лесен преходът към щадяща околната среда икономика и селско стопанство, но този път трябва да извървим заедно.", каза още Вели.
Тази Зелена сделка носи много възможности за българското земеделие, смята тя, през дебата със заинтересованите страни, с който да се изработят зелените мерки.

"В парламента много държахме за текстове, държавите членки в консултации със заинтересованите страни на национално, регионално и местно ниво заедно да ги разработят", добави евродепутатът.

Зелените практики ще бъдат задължителни за държавите членки като до 30% ще заемат от бюджета, разпределен за държавата, но ще бъдат доброволни за земеделците. Тя отправя апел към българските земеделци да участват в дебатите при разработването на стратегическите планове. "За разлика от предходните програмни периоди, когато Брюксел определяше мерките и схемите, за първи път имаме възможност сами да определим мерките, от които имаме нужда", призова тя. 

Няма фермер – от Финландия, през Германия до България, който да не е притеснен как ще се прилагат тези зелени мерки. В пакета, който ще подложим на гласуване тази седмица, е предвиден и голям бюджет за консултиране на фермерите по зелените мерки, за да бъдат информирани и подготвени за прилагането на новите условия.

"Между другото зелените мерки в сегашния програмен период ги виждаме с изключително голям интерес, надявам се да постигнем същото, макар че изискванията по т. нар. условност са доста, но те отразяват стратегията за опазването биоразнообразието, стратегията „От фермата до трапезата“, така че всичко това е залегнало в пакета от законодателство", допълни тя. 

„Много е важно в следващата една година при изработването на Стратегическите планове всички активно да участват. В момента Европейският парламент гласува самите правила без да се знае какви средства ще бъдат разпределени по конкретните интервенции. Силно се надявам, когато представим Стратегическия план за развитието на българското земеделие следващата година, да бъде одобрен с адмирации от ЕК и напълно да отговаря на нуждите на нашите земеделци“, заключи Атидже Вели.

Тема, която силно интересува българските фермери е

обвързаната подкрепа

Засега Комисията по земеделие постига консенсус за 10% + 2% за протеинови култури. В момента са 13+2%. Между предложенията да няма обвързана подкрепа и тя да бъде 18-20% компромисът не беше лесен, сподели още евродепутатът. "Надявам се в преговорите със Съвета на министрите да бъде постигнат по-висок процент на финансиране. Но е и важно да бъде ефективно насочен към секторите, които имат нужда".

Във връзка по темата на дебата и гласуването тази седмица ще се предложи и изменение, което да дава възможност държавите сами да определят секторите, които да подпомагат по обвързаната подкрепа. Според Вели у нас трябва да са плодове и зеленчуци – но не екзотични, а традиционни за страната, и животновъдство.

По отношение на преходната национална помощ

Вели информира, че в базисното предложение за заседанието на ЕП нейното продължаване липсва. Българските евродепутати подкрепят тази помощ, но с актуализирана референта година - всички те разбират, че получаването на помощи заради това, че назад във времето фермерът е извършвал съответни дейности, не е ефективно. 

Темата за подпомагане на младите също е приоритет и част от предложенията тази седмица. Според Вели реформата на ОСП трябва да е такава, че те да имат лесен достъп до земя, както и до инвестиции, но не на последно място и до добри условия аз живот в селските райони. Пакетно предложение за еднакъв достъп до услуги в селските райони, които целят привличане на младите хора в сектора, са поставени на масата.

Но в същото време в Брюксел нееднократно се чува твърдението, че ОСП е само за фермерите, тя не трябва да подпомага публични инвестиции. Атидже Вели ще защитава мерки в ОСП за публични услуги и изграждане на инфраструктура, включително и социална в селските райони, защото те са неизменна част от живота и на фермерите и е важно да бъдат продължени.

Ще има ли таван на директните плащания?

Тема, която разделя страните членки. Компромисът е да бъде доброволен и всяка страна да решава в какъв размер да бъде той. Равното подпомагане на площ даде големи дисбаланси у нас, а и не само у нас, напомня Вели. Смятам че е важно да се намери балансът между малките и големите, а това в България е въпрос на диалог, което за в бъдеще трябва да заеме своето място в стратегическия план, допълва тя.

На въпрос докога директните плащания ще разделят Европа на две и кога българските фермери ще получават еднакви средства като на западните си колеги, Вели отговори: Няма да спря да работя по темата, докато не видя българските фермери с изравнени плащания с тези на европейско ниво. Още по време на гласуване на преходното законодателство за 2021/22 г. имах такова предложение плащанията да се изравнят до 2022 г. . То не беше прието, но беше важен резултатът от гласуването – при 36% против, 30% бяха гласувалите за, което досега го е нямало. Това става все по-наболял проблем, който трябва да се реши.

В предложението за МФР, което през лятото излезе от Съвета на ЕС, изравняването на директните плащания е залегнало като предложение. Страните-членки на ЕС с по-малко финансиране – под средно европейското ниво, ще имат право за прехвърляне на по-голям процент средства от втори в първи стълб, за да компенсират по-ниските нива на директни плащания. Но бюджетът няма да се увеличи.

Как ЕС ще подпомогне малките стопанства – предложение, което ще дебатират тази седмица в ЕП, е те да бъдат изключени от сложните изисквания на зелените мерки и подпомагането им да става при облекчени условия.

Вели коментира и дигитализацията, която е хоризонтален приоритет. „Работата ни трябва да бъде много добре координирана и планирана от земеделските производители, през националните власти, до евродепутатите и еврокомисаря. Крайно време е земеделците да се възползват от всички възможности, които Европа дава. За съжаление са ни непознати Европа 2020, Хоризонт Европа, които дават големи възможности в областта на дигитализацията. Моят апел е да не гледаме само ОСП, трябва да се разгърнем и в другите инструменти“, съветва евродепутатът.