Всеки стопанин, който е отгледал повече плодове и зеленчуци, иска да ги съхрани възможно по-дълго време. Това, разбира се, в домашни условия не е много лесно начинание.
Ето защо е важно да се знае какви процеси протичат в зеленчуците и как можем да им повлияем.

Издръжливост:

* Най-устойчиви са тиквите, цвеклото, картофите, морковите, лукът, чесънът и зелето.

* Много по-бързо се развалят доматите, чушките, патладжаните, краставиците, тиквичките. Всички те имат месеста вътрешност, чиято биологична роля е да осигурява хранителни вещества за семената. Те растат до определено време за нейна сметка, след което тя презрява и умира.

* Практически е невъзможно да се съхраняват зелените растения - салати, спанак, пера от лук и др. От момента на отделянето им от растението майка те вече не изпълняват никакви биологични функции.

Условията:

Загубите в теглото, влошаването на качеството се увеличават, ако помещението, където се съхраняват зеленчуците, не се проветрява и там се образува много въглероден двуокис и се покачва температурата.
Как да се опитате да забавите интензивността на дишането на зеленчуците?

След събирането бързо ги охладете - във фризер или зимник, като ги опаковате, за да намалите достъпа на кислород от въздуха. При това, докато кислородът намалява, се увеличава въглеродът, който до определена концентрация служи за консервант. Но при прекалено ниска температура или много плътна опаковка излишъкът на въглерод в тъканите на растенията води до ферментация с образуване на отровни вещества, разложение и гниене.

Важно е редовно да проверявате оставените за съхранение зеленчуци и да изхвърляте развалените