Въпрос:

Как се измива (почиства) буре в което е съхранявано вкиснато вино, иска бърз отговор Росица Иванова от с. Мокреш, Монтанско

Отговор:

Съдове (бъчви и бурета), в които е съхранявано вкиснато вино, се измиват доста трудно и искат упоритост. Това става по следните начини:

* Измиване с горещ 10-процентен разтвор на сода за бъчви (натриев карбонат), който има алкална реакция.

* Измиване с варно мляко - 1 кг гасена вар се разтваря в 10 л гореща вода.

Как се постъпва

Приготвеният разтвор се налива в бурето. Затапва се добре и се търкаля така, че разтворът да облее цялата вътрешна повърхност. Обръща се последователно и на двете си дъна. Цялата процедура продължава около 10-20 минути, но може да отнеме и повече, ако замърсяването е по-силно.

След това разтворът се излива и бурето се изплаква първо с гореща вода (около 10 литра), след което 2-3 пъти със студена. След последното изплакване се помирисва старателно през враната (отвора) и ако се долавя (усеща) мирис на оцет, измиването се повтаря.

Внимание!

* Водата от последното изплакване трябва да бъде нуетрална.

* При миене на ръцете не бива да предизвиква у вас усещането, че е ползван сапун – това е указание че е с алкална реакция.

В такъв случай бурето се изплаква още един-два пъти.