Измива се с вода преди зареждането му и след дестилацията
Въпрос:
Как се почиства серпентината (хладника) от казана за изваряване на ракия? Пита ни Иван Станков от София
Отговор:
Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване, освен измиване (изплакване) с вода.
Това задължително се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то веднага след демонтирането му.
Когато дестилацията е проведена съгласно изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно. Това става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова, гумена или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се източва. Тази операция се прави 2-3 пъти.
Кога възникват проблеми
Проблем има, когато при дестилацията, поради препълване на казана, част от образувалата се пяна заедно с частици от кашата, преминат през лулата и попаднат в серпентината.
В такъв случай веднага след демонтажа, серпентината се пълни с чиста гореща вода. Изчакват се 3-5 минути и се източва.
Проверява се за частици в източената вода. Тази операция може да се повтори няколко пъти до момента, в който източената вода е чиста. При положение че това почистване не е направено, своевременно попадналите частици залепват и изсъхват по вътрешната стена на серпентината и после трудно падат.
В такъв случай се допуска серпентината да се напълни с горещ разтвор на препарата за измиване на кухненски съдове, но да бъде неутрален (без аромат). Изчакват се 10 минути и разтворът се излива.
След това серпентината се изплаква минимум три пъти със студена вода, която се проверява за наличие на твърди частици и мирис. Операцията се повтаря до момента, в който изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.
Коментари