Ивона Величкова

Дойде време отново да погледнем статистиката за нови регистрирани селскостопански машини на Контрол и техническа инспекция към МЗХГ. Разбира се, подхождаме без каквито и да било очаквания, имайки предвид че 2020 определено не е годината за чудеса.

Инстинктивно първо поглеждаме какво се случва с тракторите. И за съжаление, няма изненади. 565 нови регистрирани машини от началото на тази година. За същия период миналата те са били 825. В отрязъка юли-септември са отчетени 180 трактора.

При комбайните положението продължава да е мудно. 32 нови регистрирани машини за последните 3 месеца. Това прави 117 от януари насам, сравнено със 152 през 2019-а.

Телескопичните товарачи доста забавиха темпото, което бяха поели. И докато миналата година за първите девет месеца са били регистрирани 232 нови машини, през настоящата те са 179. От юли досега са отчетени 67 бройки.

И противно на логиката, накрая стигаме до шампиона – челните товарачи. Напук на цялата ситуация, те отбелязват ръст от 9 машини спрямо миналата година – 121 през 2019-а и 130 през 2020-а. Може да не е голям скок, но определено е лъч светлина. 59 нови челни товарача са регистрирани за последните три месеца.

Предпочитаме да завършим с тази оптимистична нотка вместо да анализираме числата. Има ли нужда от анализ в такава прецедентна година?