Точно както при хората, проблемът не се отнася до вида, а по-скоро до количествата

Често имате гости у дома и кучето ви се върти из стаята, молейки за лакомства. Повечето от посетителите знаят, че не трябва да го хранят, но се притеснявате да не посегне към алкохолните напитки, оставени без надзор. Колко алкохол е твърде много? Някои видове по-опасни ли са за кучетата от други? И накрая, какво да правите, ако домашният ви любимец изпие алкохол?

Всъщност според експертите алкохолната токсичност не е толкова често срещана, колкото си мислите, защото в кучетата не е вродено влечение към алкохолни напитки. Инциденти обаче могат да се случат. Точно както при хората, проблемът с безопасността не се отнася до вида алкохол, а по-скоро до количествата. Например твърдите алкохолни напитки, виното и крафт бирата съдържат по-високи нива алкохол от леката бира.

Ако се случи инцидент, е трудно да разберете дали консумираното количество е от опасни нива. Здравето и теглото на кучето по отношение на вида и обема алкохол са двете променливи, които трябва да се вземат предвид. Например за дребните породи по-малко би могло да е опасно, в сравнение с по-големите животни.

Количеството етанол, необходимо за предизвикване на интоксикация, варира в зависимост от концентрацията му в погълнатото вещество. Публикуваната орална летална доза при кучета е 5,5 до 7,9 г/кг 100% етанол. Един милилитър етанол е равен на 0,789 грама.

Кучетата може да бъдат по-привлечени от напитки на плодова основа - коктейли, пуншове, сайдери и храни с алкохол като ключова съставка. Някои напитки може да съдържат ксилитол - изкуствен подсладител, който е силно опасен и дори фатален за кучето.

Признаци на токсичност

Кученцата реагират на въздействието на алкохола подобно на хората и въздействието често е слабо. Трябва обаче да се свържете с вашия ветеринар или спешна клиника, ако имате някакви притеснения, за да установите дали е необходимо лечение. Всеки път, когато кучето ви погълне алкохолни напитки или храни, съдържащи алкохол, наблюдавайте за следните ключови предупредителни знаци:

* депресия или летаргия;

* некоординираност;

* лигавене;

* повръщане или повдигане;

* слабост;

* свиване;

* намалена честота на дишане;

* хипогликемия (ниска кръвна захар);

* хипотония (ниско кръвно налягане);

* хипотермия (ниска телесна температура).

Не можете напълно да контролирате околната среда на вашия домашен любимец и какво консумира, но образованието и осведомеността е най-доброто начало за поддържане на здравето на вашето куче.