Бройлерните пуйки наддават по-бързо, но искат специални грижи

За да получите голяма и здрава птица, трябва да се положат повече усилия. Но за сметка на това птицата в пъти по-бързо ще се изплати. Месото на бройлерните пуйки се търси, така че, ако решите да продавате, цените са високи.
Причината - месото им съдържа много витамини и полезни елементи. Освен това месото от пуйка е с високо съдържание на калий и желязо, които почти напълно се абсорбират от човешкия организъм. И най-важното - то е диетично - с много малко мазини.
За коледното угояване е още далече, но въпреки това, за да получите вкусно пуешко месо, осигурете овес. А за да натрупат повече мазнина, осигурете на пуйките едромаслена царевица. Вкусовите качества на месото и цветът на кожата се подобряват, ако към царевицата добавите овес.

В домашно приготвените смески

задължително включете поне 15-20% фуражи, богати на белтъчини с растителен и поне 10-15% с животински произход, които съдържат незаменими аминокиселини.
Растителни са различните шротове и кюспета - бакла, грах, зрял фасул, запечена соя, люцерново сено или брашно и др. А от животинските - месокостно (трупно) брашно, прясно мляко, кисело мляко, обезмаслено мляко, суроватка, извара.
Това разнообразие от двата вида храни спомага за балансиране на белтъчните вещества в дажбата и на съотношението между белтъци и въглехидрати, което трябва да бъде 1:4.

Не забравяйте сандъчетата с едър пясък

Той подобрява храносмилането във воденицата. Давайте и варовик - креда, смлени мидени черупки и др.
След 30-45-дневна възраст пуйките може да се отглеждат свободно на пасище. Там птиците намират голямо разнообразие от зелена трева, насекоми, какавиди, червейчета и др. Подхранват се само вечер, за да не гладуват през нощта и да не губят навика си да търсят храна през деня. Но отглеждането на произволни пасища е нож с две остриета. Първо, пуйките растат по-бавно и са по-слабо угоени. Но в същото време са по-добре укрепнали и с по-добро физическо и здравословно състояние.