Преди сеитба и главно след засяване на рапицата и есенниците зърнопроизводителите разчитат на валирането, за да получат по-висок и качествен добив, след като са минали със сеялките

Валиране? Нужно ли е? Очевидно, да. Практиката е доказала, че това е важно агротехническо мероприятие. Различните обработки с култиватори, брани и други инвентари имат за цел да подготвят в почвата условия за най-благоприятно развитие на семената на културите, които се засяват. Всяка една машина за почвообработка като основна цел си поставя създаването на подходящо семенно легло, като минимализира възможностите за атака от плевели, болести и неприятели. В същото време осигурява нужните условия да се развие заложения в растенията потенциал, да се укрепи кореновата им система. И така да се получи максимален добив.

Земеделските производители, според състава, структурата и качествата на обработваните от тях земи, избират с какви устройства ще подготвят нивите си за сеитба, а след това и за подхранване, и за защита на посева. Обаче има една операция, за която от "време оно" стопаните знаят, че

не трябва да пропускат

Това е валирането след различните обработки, преди сеитбата и след нея. Агрономите-специалисти с основание твърдят, че то, понякога пренебрегвано, допринася да се разпределят равномерно семената по площ и дълбочина, да се осигури едновременното им поникване и да се стимулират процесите по съхраняване на влагата и аериране в почвата.
Противно на останалите обработки, с валирането се цели не разрохкване, а уплътняване. Обикновено се извършва с валяци от най-различен тип, големина и тегло. И, разбира се, в зависимост от почвените условия. Прилага се, също така, за разбиване на буци по повърхността на земята, особено след дълбока оран. Твърде важно е да се прави

самостоятелно валиране на рапицата

От значение за доброто презимуване е това да става и след сеитбата на есенниците. Валиране се практикува и при бобовите, много често и при слети обработки...

Бурното развитие на селскостопанските технологии оставя своя отпечатък и върху модернизацията на инвентарите. Тя включва комбиниране на едни или други елементи от различни почвообработващи машини. Вече е обичайно в култиваторни агрегати да има секции, съставени от дискови елементи и обратно - в дискови брани да има лемежи или други работни органи от обикновени или стърнищни култиватори.

Но почти винаги има и валиращ отсек

Например, един модерен стърнищен култиватор обикновено има 4 работни зони. Първата се състои от самостоятелни дискове за насичане на растителните отпадъци. Втората включва разрохващите работни органи /различни видове лемежи, длета или пружини/. В третата са изравняващи дискове, в четвъртата е монтирана система за валиране и доразтрошване на почвената маса.

Друг пример, всички сеялки за окопни култури и доста модели съвременни комбинирани сеялки за слята повърхност са оборудвани с притъпкващи елементи /валяци/ след сеещия апарат. Така отпада нуждата от отделно валиране след сеитбата. Специалистите уточняват, че всички тези нововъведения целят намаляване на броя на минаване на тракторите по полето т.е. с една обработка да се извършат две или три работни операции.

В България

има немалко агропредприятия

които произвеждат професионални аграрни валиращи устройства. Сред тях е и дружеството РАЛОМЕКС, гр. Завет. Техните хидравлични тракторни валяци са от прикачен тип и се използват преди и след сеитба, предимно за раздробяване на едри почвени буци на терени с наклони до 10 градуса. Валиращите съоръжения на РАЛОМЕКС са дискови, грайферни, а цилиндричните са специализирани и за дребни семена. Привеждането им в работно положение и обратно става от кабината на трактора без излишни маневри. Имат висока производителност - от 25 до 100 дка/час. Работят с максимална скорост до 20 км/ч, с тяга от 60 до 180 к.с. и имат работна ширина от 4,5 до 8 м. Теглото им е до 4 т.

Свои машини на пазара предлага и известната компания за агротехника МАДАРА, Шумен. Добър прием сред земеделците имат валяците KONDOR, комбиниран, прикачен /четири модела/, ROLING BEAR, хидравличен, тракторен, прикачен /4 версии/ и др. Те се използват за подготовка на сеитбено легло, след преходни обработки на почвата, за раздробяване на буци, както и

за уплътняване и подравняване на терена

Обикновено имат работни ширини в диапазон от 4,5 до 12 м и скорост от 6 до 10 км/ч. Теглото им варира от 2,3 до 8 т. За тяхната експлоатация са нужни трактори с мощност от 50 до 160 к.с.

Голям сектор от семейството на валяците заемат притъпкващите машини, производство на австрийския лидер в областта на почвообработващата и сеитбена техника ПЬОТИНГЕР. Конструкторите на концерна предлагат голяма серия от модели, между които:

* тръбен валяк - за сухи, незалепващи почви;

* двоен тръбен - с много добро напасване към терена и раздробяване;

* пръстенов режещ - за сухи тежки почви с увеличено раздробяване и уплътняване;

* режещ уплътняващ - подобрява абсорбирането на водата и аерирането на почвата;

* двупосочен уплътняващ - за леки и тежки незалепващи почви;

* конусовиден - за полета с голямо количество органична маса;

* назъбен уплътняващ - универсален, за всички видове почви с максимално уплътняване.

Към такава една серия могат да се добавят и машини от портфолиото на полската фирма SP: струнни валяци за предсеитбена подготовка след оран, силажен валяк за точно разбиване, подреждане и уплътняване на компонентите на силажа, ливаден и такъв за тревни смески, които се грижат за ливади, пасища и за равномерно разпределение и разбъркване на зелената тревна маса. Валяците в селскостопанското производство могат да се използват и като сечки за други практики - събаряне и раздробяване на стъбла след жътва и пр. Активно се използват и при обработка на градински терени, и в оранжерии.

Става ясно, че семейството на селскостопанските валяци се отличава с голямо разнообразие и специфични качества за различните култури и почвени условия в отделните райони на страната. Това дава отлична възможност за избор и осигурява добра снабденост на стопанствата с важни за бъдещата реколта машини.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Най-големият валяк в света със захват от 24 метра е един от рекордите на датската фирма DALBO. Преди сеитбата и след нея този инвентар добива значителна актуалност и се използва от едрите фермери за създаване на благоприятни условия за развитието на посевите. Такова е мнението на мнозина земеделци професионалисти, като Борислав Митов от Търговище, който използва грамадния валяк в обработваните от него земи и добавя, че той се агрегира към трактори с мощност над 350 к.с.

Трите секции на 13-тонното устройство са с хидравлична връзка между тях с цел прехвърляне на тегло помежду им. Така се гарантира възможно най-добро копиране на терена, което прави съоръжението с универсален характер. Т.е. валякът може да работи при всякакви и по-леки, и по-тежки, обработваеми площи.