Организацията на ООН по прехрана и земеделие /ФАО/ ви кани да участвате във регионален, виртуален диалог на високо равнище на тема "Съвместни действия за справяне с въздействието на COVID-19 в сектора на храните и селското стопанство" в Европа и Централна Азия, чрез стимулиране на обмена на информация, иновациите и отговорните инвестиции за защита на поминъка и трансформиране на хранителните системи в региона.
Виртуалното събитие ще се състои на 10.07.2020 в 10.30 - 13.00 (централноевропейско лятно време)
То ще е продължение на глобалния диалог, стартиран от генералния директор на ФАО на 14 юли тази година за представяне и обсъждане на Програмата на ФАО за реагиране и възстановяване на COVID-19. Тази програма включва пакет от интегрирани и допълващи мерки, предназначени да смекчат социално-икономическото и екологичното въздействие на пандемията в хранителния и селскостопанския сектор, защитавайки развитието и устойчивостта на сектора, в съответствие с принципа "направи по-добре, отколкото беше" , както и поддържане на напредъка , постигнат от страните от региона към постигане на целите за устойчиво развитие, така че не оставяйте никого без надзор .
Настоящи и потенциални партньори на ФАО, работещи в различни сектори в Източна Европа, Южен Кавказ, Централна Азия и Западните Балкани, са поканени да участват в регионалния диалог.
Събитието ще бъде излъчено по канала UouTube на английски език.
Една от темите, които ще се обсъждат е за
Дребните фермери
Пандемията COVID-19 оказва опустошително краткосрочно и дългосрочно въздействие върху живота и поминъка на хората в селските, извънградските и градските условия. Освен пандемията за човешкото здраве и ежедневието, мерките за ограничаване, особено ограниченото движение на хора и стоки, водят до драстично нарастване на бедността, унищожаване на поминъка и увеличаване на продоволствената несигурност.
На този фон е много важно подпомагането на дребните собственици, за да се възстановят от COVID-19 и съпътстващите сътресения. Важно е да им се даде възможност да изградят своята устойчивост на бъдещи заплахи. Това изисква трансформируеми, базирани на нуждите им и ориентирани към търсенето решения, подчертават от ФАО.
Подобряването на интегрираните мерки за управление на много рискове е от съществено значение за повишаване на устойчивостта във всички системи, особено в селското стопанство и хранителните системи, за да се гарантира, че има достатъчно храна и да се запази благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения.
Мащабът на въздействието на COVID-19 засили необходимостта от глобално сътрудничество по отношение на управлението на рискове и кризи, предвиждането на заплахи, координирането на реакциите и изграждането на устойчивост преди бъдещи кризи.
Подобряването на интегрираните мерки за управление на много рискове е от съществено значение за повишаване на устойчивостта във всички системи, особено в селското стопанство и хранителните системи, за да се гарантира, че има достатъчно храна и да се запази благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения.
Отговорът на ФАО се основава на огромния технически опит на Организацията за прилагане на програми за устойчивост през последното десетилетие.
Нестабилните хранителни системи
ще са друга тема на виртуалния диалог.
Прекъсванията в резултат на кризата с COVID-19 подчертаха нестабилността на съвременните хранителни системи. Предизвикателствата включват достъп до безопасна, питателна храна на достъпни цени, когато движението е ограничено и пазарите са затворени, както и уязвимостта на служителите (по отношение на здравето и доходите) в хранителната система. Съществуват рискове за оцеляването на фирмите и индустриите, особено на микро-, малките и средните предприятия, от производители, търговци и преработватели на храни до превозвачи и търговци на дребно.
Много хранителни системи вече не отговарят на стремежите на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.
Бедността и гладът остават утвърдени, докато затлъстяването, със свързаните с него здравни и икономически разходи, нараства. Хранителните системи допринасят значително за антропогенните емисии на парникови газове и са били ключов двигател на промяната в земеползването и загубата на биологично разнообразие. На свой ред те също са значително засегнати от изменението на климата, подчертават от ФАО.
Предложените действия имат за цел да възстановят по-добре, като катализират трансформацията към хранителни системи, устойчиви на шокове, осигуряват индивидуално здраве и благосъстояние. Насърчават приобщаването и подобряват екологичната и икономическата устойчивост чрез увеличаване на ефективността и намаляване на отпадъците.
Програмата на ФАО ще подкрепи правителствата и заинтересованите страни в тази трансформация по време на различните етапи на аварийно и следкризисно възстановяване на COVID-19.
Коментари