Острият им недостиг води до редица проблеми особено при високопродуктивните, и то през зимата
Съставът на влизащите в дажбата фуражи влияе съществено на осигуряване преживните животни със захари (въглехидрати). Например при отглежане на животни, в чиято дажба има само концентриран фураж и слама, се чувства остър недостиг на захари. Такава дажба води до
нарушаване микробиалните процеси в търбуха
и до нерационално използване на белтъчините за осигуряване на енергия, напомнят специалистите от Европейския съюз на ветеринарните лекари. При замяна в такива дажби на сламата със сено количеството на захарите се повишава до 400-500 г в денонощие.
Фермерите трябва да имат предвид, че нуждите от захари при високопродуктивните крави са по-големи заради интензивната обмяна на веществата през последните 2 месеца на бременността. Както и през първия период (до 60-ия ден) от началото на лактацията, когато забележимо се увеличава необходимостта от енергия от 1,5 мг на килограм живо тегло в минута на 4-5 мг на живо тегло в минута. Само при тази норма в търбуха на кравата се създават благоприятни условия за:
* правилната дейност на микрофлората;
* усвояването на азота;
* органичните киселини и други елементи на фуража - синтез на аминокиселините, микробиалните белтъчини и витамините.
Оптимално количество захари във фуражната дажба може да бъде осигурено само чрез
изхранване на лесносмилаеми въглехидратни храни:
* кръмно и захарно цвекло;
* моркови;
* фуражно зеле;
* тикви;
* царевица;
* меласа и т.н.
Нормираното въглехидратно хранене на преживните животни има значение при всички фуражни дажби. Но особено важно е при дажби, богати на силаж, индустриални каши и синтетични азотни вещества.
При недостиг на въглехидрати във фуражната дажба при крави и овце - особено през зимния период, черният дроб изчерпва гликогена и е подложен в различна степен на дегенеративни увреждания (мастна дегенерация и др,) и поява на кетоза.
При съставяне на фуражните дажби е добре фермерите да знаят
кога има риск от дефицит на микро- и макроелементи
1) Комбинацията във фуражна дажба от цвекло и сено може да доведе до недостатъчно снабдяване на животните с калций и мед при преживните.
2) Повишеното съдържание на протеин и калий в младата трева довежда към намаляване усвояемостта на магнезия при говеда и овце.
3) Една от важните функции на микроелемента цинк е регулиране на процеса на въпроизводство при животните по пътя на функционално активизиране на хипофизата, която съдържа висока концентрация на цинк. А това играе съществена роля в сперматогенезата (процес на развитие на мъжките полови клетки).
4) Излишъкът от микроелементи също е вреденq защото дажбата оказва неблагоприятно, а понякога и токсично действие при животните.
Съществуват експериментални данни за токсичните дози на 1 кг сухо вещество от дажбата при говедата:
* кобалт - 30 мг;
* желязо - 2400 мг;
* мед - 115 мг;
* йод - 1000 мг;
* цинк - 900 мг.
Установено е, че витамин А (ретинол) участва при образуването на антитела при някои вирусни заболявания (шап при двукопитните животни, инфекциозен хепатит и псевдочума по птиците) и паразитни заболявания (диктиокаулоза).
В храненето на животните
важно значение има и витамин В12
защото усилва постъпването на белтъчини, въглехидрати и минерални вещества в клетките на организма. Особеността на този витамин е, че съдържа 4,5 процента кобалт. От това следва, че в стомашно-чревния тракт на преживните животни витамин В12 се синтезира по-интензивно в случаите, когато храната съдържа повече кобалт.
А ето какво е съдържанието на калций, фосфор, магнезий и натрий в 1 л мляко:
* Ca - от 0,93 до 1,69 г.;
* P - от 0,73 до 1,21 г;
* Mg - от 0,05 до 0,23 г.;
* Na - от 0,44 до 0,73 г.
Коментари