Осигурете на домашния си любимец пространството - психическо и физическо, да се приспособи

Всъщност никой не ви казва какво да очаквате, когато донесете новороденото вкъщи при кучето. Книгите със съвети разясняват какво да направите, за да подготвите животното за пристигането. Но няма много информация как вие да сте готови за това, което ще последва.
Ето някои съвети за двете страни - привикване на кучета към малки деца и учене на малките деца да споделят дом с четириноги братя и сестри. И все пак сме длъжни да кажем, че ако по някакъв начин сте загрижени за поведението на вашия домашен любимец, трябва да се консултирате с квалифициран дресьор или специалист по поведението.
С напредването на бременността всичко за вас започва да се променя - от походката през хормоните до рутината. Появяват се нови мебели. Стаите се пренареждат. Нивото на вашата тревожност достига пикове.
Всяка голяма промяна в живота изисква период на приспособяване и кучетата не се различават. Просто го приемете и му осигурете пространството - както психическо, така и физическо, да разбере нещата. Когато те стават забързани или излязат извън контрол, дайте на любимеца си малко почивка и хубаво лакомство.

Не слушайте съветите на всички

Бебетата и децата правят хората емоционални - няма начин да го избегнете. Новоизлюпените баби, които в други аспекти на живота си са невъзмутими, се превръщат в неистови орисници, ако вашият домашен любимец дори погледне детето.

На фона на цялото объркване и изтощение от новото бебе е лесно да оставите други хора да влязат в главата ви. Ако става дума за опитен човек с кучета, това е едно. Но ако е някой напълно незапознат с темата, тогава имайте едно наум.

Хората, които разбират кучетата, разбират и техните език на тялото и инстинкти. Останалите може да разтълкуват погрешно дори приятелски жестове и да предложат някои доста безумни съвети.

Бъдете спокойни

Кучетата четат езика на тялото ви, вашите феромони - и, както биха казали общуващите с животни, вашите мисли. Ако сте разтревожени и се притеснявате от реакцията на любимеца си към бебето, в известен смисъл го насърчавате да и той да се чувства така. Намерете онази златна среда между бдителни и изплашени. Практикувайте да го чувствате.

Първият знак за вашето куче, че има за какво да се тревожи, е да затаявате дъх, когато двамата с бебето са в стаята заедно. Затова практикувайте да дишате нормално в тази ситуация.

Не пускайте филмови сюжети в главата си за най-лошите сценарии. Опитайте се да си представите спокойна, ведра среща. Това звучи просто и на теория е така, но на практика може да бъде най-страшното препятствие, с което се сблъсквате. Особено ако имате куче, което изпитва затруднения с промяната, внесена от новороденото.

Стъпка по стъпка

Най-важното нещо, което трябва да запомните за каквото и да е, включващо кучета или деца (или кучета и деца заедно) е, че не можете да очаквате всичко да стане отведнъж. Планирайте срещите между куче и дете - без значение от възрастта, и започнете просто: стъпка по стъпка създавайте малки успехи и надграждайте оттам.

Домашният ви любимец може да прояви цял спектър от емоции - вълнение, скачане, душене, недоумение, паника, ако се докосне до него. Винаги, когато кучето е около бебетата и реагира без страх или притеснение, го наградете. Корекциите не работят, когато страхът или тревожността са в основата на проблема - те само влошават нещата.
В крайна сметка много кучета са като хората, просто се нуждаят от период за адаптация.

Всички книги го казват и значението не може да се подценява: леглото/кошарата/колибата на вашето куче трябва да бъде неговото убежище и извън границите на децата. Малчуганите често смятат, че това е най-готиното място за игра, така че трябва да определите строги