Подходящо е за места, където лятото е горещо, а зимата мека

През последните години маслината стана доста атрактивна за отглеждане в дворните градини. Доскоро у нас видът се срещаше само в най-горещите южни райони, както и по Черноморието. С по-топлото и сухо време обаче маслината намира все по-добри условия за развитие.
Маслиновото дръвче е вечнозелено растение, което нараства много бавно. Първоначално стъблото му е с гладка кора, но с годините тя става все по-грапава. Листата са удължени, сиво-зелени. Цветовете са малки, бели и ароматни. Плодът на маслината е костилков, а формата му е кръгла или овално-удължена. Цветът на кожицата варира – зелен, жълт, от виолетов до черно-син.

5 основни изисквания:

* Маслиновото дръвче е взискателно към температурата. Обича много слънце. Препоръчително е лятото да е горещо, а зимата мека. Като цяло обаче маслината е един от най-студоустойчивите субтропични видове. По-чувствителни на ниски температури са цветовете на маслината, които издържат до минус 2 градуса.

* Дръвчето е с много добра сухоустойчивост. Листата му са със защитно покритие, което намалява изпарението на влага. Това качество позволява видът да се отглежда в по-засушливи райони.

* Въпреки че издържа на суша, препоръчително е дръвчето да се полива. Маслината се нуждае най-много от вода в периодите: от началото на вегетацията до началото на цъфтежа и при нарастване на плодовете до началото на оцветяването им.

* Дръвчето е светлолюбиво. Желателно е да се засажда на добре огрявано от слънцето място.

* Видът не е взискателен към почвите. В естествените му месторастения обикновено почвите са бедни, често песъчливи, дори каменисти. По-подходящи са леките и водопропускливи почви, а неподходящи са тежките, глинести, влажните.

У ДОМА

Запалените градинари могат да си отгледат и маслина в саксия. Тъй като видът расте бавно, може да му се радвате дълги години, без да ви пречи особено.

През топлите месеци съдът с дръвчето се изнася на терасата на слънчево място.

Субтропичен вид

Маслиновите дървета се срещат в естествен вид по цялото Средиземноморие, Южна Африка, Югоизточна Азия, Южен Китай, Източна Австралия.
В България виреят без проблем в районите на Ивайловград, Пловдив, Петрич, Родопите, Черноморието.
Най-известният вид е европейската маслина, която се използва от древни времена за производство на маслиново олио (зехтин) или за консумиране на самия плод.
Дръвчето започва да дава плодове на 3-4-ата година, като цветовете се образуват на младите клонки, а самите плодове узряват през есента и зимата. Пълното плододаване настъпва около 10-15-ата година.

Важни грижи за фиданката

Като всяко културно растение и маслиновото дръвче се нуждае от внимание, за да се развива безпроблемно. За него се полагат същите грижи като са овощните дръвчета – напояване, подхранване, резитба, защита от вредители.

Акценти:

* Младото дръвче се полива няколко пъти през вегетацията. Напояването се преценява според климатичните условия за района и за съответния период.

* През есента се извършва основно торене. За ориентировъчна норма на 1 дърво се дават: 200-300 грама фосфорен тор и 50-100 грама калиев тор.

* През пролетта в началото на вегетацията се внася азотният тор - 200-250 грама на дърво.
Щом дръвчето започне да плододава, торовите норми се увеличават.

* Извършва се и слаба резитба, за да се формира дръвчето.
Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над повърхността на почвена. С резитбата се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността.

В първите години се правият леки резитби, основно за отстраняване на счупените клони. Оставят се 3-5 главни клона около централния клон, на 20-30 см един от друг.

По-късно се прави и резитба за плододаване, за да се засилят продуктивните клони.

Уникалните плодове

Маслиновото масло съдържа ценни съставки, което го прави предпочитано за използване не само в кулинарията, но в козметиката и медицината.

Зехтинът се смятал от древните гърци за ключ към дълголетие и запазване на умствена цялост. В южните страни то е основното растително масло, което се използва за кухненски цели, като има различни видове – за консумация в суров вид, както и за преработка при приготвяне на различени ястия.

Зехтинът е един от националните продукти на Гърция, Италия и Испания. От антични времена това масло е неотменима част от т. нар. средиземноморска диета.

Зехтинът се използва против косопад, при напукване на кожата и петите, предотвратява изсъхването на кожата и образуването на бръчки, и пр.

Видове зехтин 

* Extra virgin olive oil – най-качествен и най-здравословен. Получава се от първото студено пресоване - това е първото масло, което се извлича от маслините.

* Virgin olive oil - получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали.

* Т. нар. зехтин лампанте, тъй като в миналото се е използвал за горенето на лампи. Негоден е за консумация, ако не е преминал процес на рафиниране.

* Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат по-малко полезни вещества.

* Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.

* Рафинираният зехтин представлява т. нар. лампанте, който е преминал през процеса на пречистване чрез дестилация при висока температура и химически продукти.

Важни неприятели   

Тъй като засега у нас се отглеждат много малко маслинови дръвчета, все още рядко се забелязват вредители, което не налага и да се води борба срещу тях. Въпреки това е добре да се знаят кои са основните неприятели, които застрашават вида.

Маслинова муха

Възрастното насекомо е чевено-сиво, с черни ивици, а ларвата – бяла на цвят. Неприятелят развива 2-3 поколения годишно според климатичните условия. Възрастните от първото поколение се появяват през април и се хранят със захарни вещества като медена роса. Снасят яйцата си под кожата на плода. Обикновено в един плод има по едно яйце.

Вредният стадий е ларвата - от втора и трета възраст, която нанася два типа повреди. Първо, ларвите нападат плодовете и те опадват преждевременно. Второ, вследствие на нападението, се понижават качествените показатели на маслото.

Маслинова бълха

Неприятелят развива 3 поколения годишно. Възрастните насекоми са зеленикави, с размери 2-3 мм. И те, и нимфите отделят бял восъчен секрет, който затруднява фотосинтезата на листата и води до опадване на цветовете.

Маслиновата бълха се храни с пъпките, цветовете, младите издънки, дребните плодове. При храненето си оставя медена роса от долната страна на листата, които се покриват с чернилни гъбички. При силно нападение може да се стигне до забавяне растежа на дръвчетата.

Маслинов костилков молец

Той е един от най-важните вредители по маслината, като повредите от него могат да бъдат много сериозни.
Възрастните от първо поколение снасят яйцата си в цветовете и цветните пъпки. Ларвите навлизат в тях и се хранят с тях, като така унищожават по няколко цвята.

Женските от второ поколение снасят върху плодовете на маслината. Ларвите навлизат в тях и дълбаят ходове към костилката. По-късно нападнатите плодове окапват. Трето поколение се храни с листата.

Контрол

* Редовно преглеждайте маслиновото дръвче за следи от вредители, както и за медена роса, която привлича насекоми и върху която се развиват гъби.

* В короната могат да се поставят лепливи уловки, както се прави при овощните видове.

* Важно е да не се оставят паднали плодове под дърветата. Те се събират и унищожават.

* Препоръчително е почвата да се разрохква през есента, за да се унищожат какавидите, които зимуват в нея.

* У нас няма разрешени продукти за растителна защита. Въпреки това могат да се използват някои инсектициди, когато има нужда. Употребата им става след консултация със специалист.

БОНСАЙ 

Маслината е истинско предизвикателство за почитателите на бонсай. Оформянето на минидръвчето отнема десетилетия, така че е само за търпеливите.
07-2