Укрепване на хранителния суверенитет, ускоряване на агроекологичния преход и адаптиране на селското и горското стопанство към изменението на климата. Това са трите цели за подпомагане на агросектора, за които Франция ще отдели 1,2 милиарда евро. 

Средствата са част от програмата "France Relance" за възстановяване на френската икономика, който бе представен на 3-и септември от министър-председател Жан Кастекс. Планът ще задели общо 100 млрд. евро от националния бюджет.

 От тях 364 милиона евро ще бъдат насочени за:

Хранителен суверенитет

Фермерите са нужни най-вече, за да се осигури френското производство. Като се има предвид, че 50% от собствениците на ферми ще се пенсионират през следващите 10 години, ще бъде стартирана кампания за насърчаване на работни места и обучение в сектора. Франция ще предприеме и мерки за намаляване на зависимостта си от други страни. За да намали вноса на протеини за фураж за добитък, правителството ще инвестира 100 милиона евро в протеинови растения. Френските кланици и животновъдни ферми също ще бъдат модернизирани.

 С Агро-екологичен преход заделят средства за производство 346 милиона евро

За много фермери агро-екологичният преход е важна тема от много години. Планът за възстановяване има за цел да ускори този преход. Правителството ще инвестира в органична конверсия и HEV-сертифициране, в ново селскостопанско оборудване, както и в биологичното разнообразие около културите чрез засаждане на живи плетове.

Агро-екологичния преход заделя и 200 милиона евро за храна

Целта е цялото население да има достъп до здравословна, устойчива и местна храна. Следователно планът е насочен към всички места за консумация, както публични, така и в дома. Училищните столове в малките общини ще бъдат подпомагани да предлагат пресни и местни ястия. Освен това,

1000 ресторанта в селските общини

ще получат помощ за развитие на

устойчиви кетъринг дейности.

За да се насърчи потреблението на местни продукти, териториалните хранителни проекти играят важна роля. Целта е в рамките на две години да има поне един такъв проект на отдел.

За да подпомогне достъпа до здравословни, устойчиви и местни продукти за най-скромните домакинства, инициативата „Споделени градини“ ще ускори тяхното развитие. В същата перспектива операцията „Прясна кошница“ ще подкрепи участниците, ангажирани да развият достъпа до местни продукти за най-скромните и изолирани домакинства.

Целта Адаптиране към изменението на климата ще има 300 милиона евро 

Министерството на храните и земеделието на Франция подчерта факта, че умножаването на метеорологичните събития напомня за спешността на адаптирането на френското земеделие и горско стопанство към изменението на климата. За да подпомогне фермерите, правителството предлага да помогне с инвестиции за защита срещу градушка или замръзване.

Що се отнася до сушата, фермерите също ще бъдат придружени, по-специално за управлението на ресурсите. Ще бъде подкрепено и търсенето на семена, които са по-устойчиви на суша. И накрая, планът включва основна схема за повторно залесяване за френските гори.

Освен посочените по-горе мерки, политическите ръководители настояват, че селскостопанският, хранителният и горският сектор ще се възползват от допълнителни мерки, подкрепени от правителството: преместване на индустриалното производство над територията, укрепване на собствения капитал на малки / средни предприятия и ETI, инвестиране в бъдещи технологии, обучение на млади хора в стратегически и перспективни сектори, укрепване на уменията на работната сила и трансформиране на професионалното обучение.

Източник: https://www.freshplaza.com/