Запомнете:

Температурата на джибрите трябва да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й.

Важно е това условие да се научи и запомни от стопаните любители, които искат да си произведат домашно вино, а не притежават много опит. На тях нерядко им се случва гроздовата каша да не започне процеса на ферментация.

Това най-често става в края на септември и през октомври, когато вечерите и нощите започват да стават студени. А, за да заработят активно дрождите, които се намират по гроздето и които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса, напомня нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов.

Когато температурата е по-ниска, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои стопани практикуват нещо малко по-необичайно - загряват камъни и ги пускат в мъстта, но честно казано това не се овенчава с впечатляващ резултат. Други подгряват на печка малка част от гроздовата каша и я връщат обратно в общото количество, но честно казано и това не е много успешна практика.

Проблемът се решава най-ефикасно, когато помещението, в което държите кашата се затопли, като се пусне печка например.

Важно е да се спазва:

* Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 градуса процесът се забавя силно, а при 37-38 градуса направо спира.

* За ферментацията на белите подходящата температура е 16-18 градуса. По тази причина в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на деня и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст.