Обирайте по сортове и само в технологична зрялост

Септември е един от най-натоварените месеци за лозарските фамилии. Същото важи и за по-малкото лозе в двора, и за асмата.
Узряват повечето сортове грозде. Това, което е предназначено за вино, се бере в технологична зрялост. При нея се спазват определени стойности на киселините и захарите, които са необходими за производството на даден тип вино.

Колко захар трябва да има гроздето
за червените и за белите вина?

* За обикновени червени вина минималната захарност трябва да бъде 19%.

* За по-висококачествените червени вина е необходимо да е натрупана захарност 21-23%.

* За бяло трапезно вино - 18-20%.

Най-качественият гроздобер

е този, който се извършва по сортове и при който се спазва следното правило:
0 Гроздето не бива да се бере при температури по-ниски от 14 градуса и по-високи от 27°С, защото в първия случай ферментацията след това ще се забавя, а във втория тя ще протича бурно и ще влоши качеството на виното.

Какво не знаем или пропускаме
при десертните сортове?

* Те се прибират с не по-малко от 15% захарност.

* При беритбата се внимава да се запази външния вид на гроздето, да се съхрани восъчният налеп и да не се наранява.