С какви фуражи трябва да разполагате, за да осигурите

дневната дажба на коча:

* сено - от 1,5 до 2 кг;

* сочни фуражи - от 2 до 3 кг;

* концентрати - от 500 до 600 грама.

Два месеца преди началото на случния период овните получават по-питателни видове храна. И когато този период започне, се намалява делът на фибрите.

Препоръчителна приблизителна дажба:
1) сено - от 1 кг до 1,5 кг;
2) овес - от 800 г до 1 кг;
3) трици - от 100 до 200 г;
4) зеленчуци - от 200 г до 0,5 кг;
5) извара - 200 грама (може да се замени с две пилешки яйца);
6) сол - 10 грама.

Случната кампания e като сеитбата в растениевъдството, твърдят опитните овцевъди. Защото от нея зависи ще имат ли агнета. Една от основните задачи на всеки стопанин е подготовка на кочовете за заплождането.

Добре гледаните и хранени разплодници се отплащат на стопаните си с по-добро заплождане. Същото, разбира се, се отнася и за овцете - при тях се наблююдава по-висока плодовитост.
Важен момент от провеждането на случната кампания е

да се определи времето на заплождане

Овцете са сезонно полициклични животни, чийто еструс настъпва през определени сезони на годината и се размърлят по няколко пъти през този период. Продължителността на половия цикъл е средно 17 дни.
А размърляността продължава 24-36 часа. Добре е стопаните да имат предвид, че овулацията настъпва в края на размърляността - към 32-ия час.
За нашата страна случната кампания при овцете стартира през юли-август за равнинните райони и през септември-октомври - за планинските райони.