Какво съветват специалисти и опитни лозари

По повод въпрос на наш читател за вече остарялата му лоза на двора и какво би могло да се направи за нея, трябва да кажем няколко важни неща, които е добре да се знаят от по-неопитните стопани.
Няма старо лозе, казват майсторите лозари, ако то е гледано като младо или се подмладява навреме.

Как да стане всичко това?

Ще започнем от подмладяването като чисто техническа операция. Сега след беритбата на гроздето, асмата трябва да се подхрани и да се остави на мира, за да си почива. А напролет в началото на конструкцията е добре да се подберат дълги, здрави и подходящи за рамена пръчки.

Така за две години ще можете да си подмладите лозницата, колкото и възрастна да е тя.
На следващо място

Ако видимо растението издава своята възраст - най-старите пръчки са видимо остаряли, а някои от листата избледняли или пожълтяли, за това също си има причини и начини да се оправи.

Лозите трябва да бъдат подхранвани освен с основните три елемента – азот, фосфор и калий, и с микроелементи. Не забравяйте това, защото за прекалено дългия си живот такива достолепни лози са изчерпвали запасите от микроелементи в почвата, които и без друго са в незначителни количества. Но са важни. Липсата им видимо се отразява на листата, а и на вегетацията на растението, естествено.

Подобни възрастни лози обикновено имат видима хлороза – липса на елемента желязо, която може да се елиминира чрез подхранване. Тази хлороза обикновено се проявява при старите листа.

Не забравяйте и магнезия. При неговия недостиг листата не жълтеят, а по-скоро белеят по периферията си. Това е характерният симптом за дефицита на този елемент.

Няма старо лозе. Повтаряйки пак думите на майсторите лозари, искаме още да напомним на младите и любителите, че трябва да следят и за недостига на още микроелементи, за които често забравяме. Такива са и цинкът и молибденът.

А когато стигнем до темата за поливането, там също има няколко особености, които трябва да бъдат споделени. Асмите се поливат само при нужда, казват старите хора, защото водата убива лозата. Нея Господ я полива.

Напояване се прави само на младите лози, и то с мярка.

И на финала ще представим съвета на един наш дългогодишен читател – Марин Георгиев от Бургаско: На лозата всяка година давам трикомпонентен тор и малко зелен камък. Имам отел на 60 години и така нямам проблем с него. Всяка пролет по шепа тор и супена лъжица зелен камък.