Какво да промени в храненето, иска да знае Недялко Сотиров от Видин

За да подобрите качеството на суровото краве мляко, започнете да давате на кравата високопротеинови фуражи. Затова включете в дажбата зърнено-бобови култури: соя, леща, грах, бакла. Давайте и детелина, рапица и др.

А по отношение на миризмите, издоеното краве мляко може дори да нагарча, когато:

* изхранваният фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина;

* понякога причина за нагарчане може да е и завършващият лактационен период;

* при недобре измито виме преди доенето суровото мляко може дори да мирише на тор.
Освен това:

Обилното хранене със силаж или маточина

също променя естествения мирис на млякото. А миризмата на ацетон говори за това, че кравата има нарушена обмяна на веществата. Или ако вимето на кравата е лекувано с медикаменти, съдържащи фенол.

Различните фуражи влияят различно на мириса и вкуса на млякото. Благоприятно въздействие върху млеконадоя и състава на млякото оказват хубавите зелени фуражи, сеното, цвеклото, морковите, тревният силаж, концентратите.

Опитните стопани знаят, че зелената ръж и зеленият овес, както и повечето бобови култури, особено в пресен (просушен) вид, не трябва да се изхранват в големи количества.

А изхранването на рапица, особено ако е мокрена, води до появата на парлив вкус (като на ряпа) и мирис на млякото.

Недоброкачественият силаж е причина за пенесто мляко с неприятна миризма. Силажът, който продължително време стои в обора, също може да е причина за неприятна миризма на суровото мляко.
Воднисто мляко може да доите при изхранването на кравите с голямо количество воднисти фуражи. Или пък с лошокачествени груби фуражи.

Как да избегнете страничните миризми
1. Преди доене почиствайте добре вимето на кравата;
2. Отделяйте в друг съд първите струйки издоено мляко;
3. Подстрижете козината в основата на цицките;
4. Облечете чисти дрехи и си измийте добре ръцете преди доене;
5. Фиксирайте неподвижно опашката на кравата;
6. Не допускайте прекалено потребление на комбинирани фуражи.