Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ
Аронията (Aronia melanocarpa Elliot) принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Тя е позната е и под названието черноплодна офика. Представлява многогодишно храстовидно растение, с височина до 2-2,5м, с лъскави назъбени листа и синьо-черни плодчета събрани в чепки. За родина на аронията се счита Северна Америка. В България този вид започва да се отглежда в края на XX век.
Аронията е непретенциозна студоустойчива култура, която понася без проблем отрицателни температури от порядъка на минус 27 - 30?С. Цъфти през месец май, след като премине опасността от късни пролетни слани. Тя е устойчива на болести и вредители.
Този храстовиден вид се развива много добре на песъчливо-глинести, структурни, добре аерирани почви. У нас аронията може да вирее успешно на различна надморска височина - до 1000 - 1200м. Подходящи за отглеждане на арония са предпланинските и планинските райони, където през летните месеци падат повече валежи и атмосферната влажност е по-висока. Продължителните сухи и горещи периоди през лятото се отразяват неблагоприятно на качеството на плодовете - те добиват горчив вкус.
Аронията
се размножава по няколко начина
- чрез издънки, резници и семена. Растенията се засаждат главно през есента. Площите, предназначени за отглеждане на арония, се наторяват с органични и минерални торове. Торовите норми се определят след агрохимичен анализ. Ако не е извършен почвен анализ преди основната обработка (на дълбочина 35-40см) се препоръчва торене с комбиниран тор (NРK) - 40-50кг/дка.
При създаване на големи масиви с арония растенията се засаждат при междуредово разстояние 4 м, разстояние между растенията в реда – 3 м, на дълбочина до кореновата шийка.
Основните грижи
при младите насаждения включват плитки почвообработки (аронията е с плитко разположена, разклонена, коренова система), поливане през периода на наедряване на плодовете и торене. Резитбите (просветляващи и подмладяващи) се провеждат по-късно, обикновено 5-6 години след засаждането на аронията.
Плодовете на аронията се прибират преди да са започнали да презряват, обикновено от втората половина на август до средата на септември. Плодчетата са събрани в чепки и се берат еднократно. При прилагане на добра агротехника се получат добиви - до 700-800кг/дка. От аронията се приготвят ароматни сокове, компоти, вина и др. На по-големи площи тя се отглежда главно за нуждите на хранително-вкусовата и фармацефтичната промишленост.
У нас през последните десетилетия, поради ценните си качества, аронията все по-често
намира място в личното стопанство
Тя е богата на витамини и се препоръчва за укрепване на имунната система, при сърдечно-съдови проблеми, при заболяване на щитовидната жлеза, диабет и др. Съдържанието на йод в плодовете на аронията е неколкократно повече от това в другите овощни видове, а по съдържание на витамин Р тя заема едно от първите места.
Аронията е изключително красив храст, с интересно обагрени листа през есента. Тя е предпочитано декоративно растение за паркове и градини и поради високата си резистентност към замърсителите на атмосферата.
Коментари