Продължава пръскането на гроздето срещу сиво гниене

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми, при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури. В средата на седмицата и в последните дни от периода отново се прогнозират валежи в Западна и Централна България, което ще доведе до различия в условията на почвено овлажнение.

В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, валежи със стопанско значение не се прогнозират.

През предходния период, на места в Източна България, засегната най-силно от сушата, паднаха валежи със стопанско значение между 20–40 л/кв.м (Шумен, Силистра, Елхово). В Югозападна България, в районите на Кюстендил, Благоевград и Сандански регистрираните валежи до края на второто десетдневие на август надхвърлят от два до четири пъти месечните норми и дори се наблюдава преовлажнение на орния почвен слой.

През периода, при царевицата, в зависимост от различията в хибридите и сеитбените дати, ще се наблюдават млечна, восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа ще наблюдаваме узряване. С цел дълготрайно и безопасно съхранение на продукцията при реколтирането, слънчогледовите семена трябва да са с влажност около 8%.

При ранните бели винени сортове лози (Шардоне) в Южна България ще се наблюдава технологична зрелост, а при късните червени винени сортове – прошарване на зърната. В тази фенологична фаза (прошарване и омекване на зърната) растителнозащитните третирания са насочени за опазване на гроздето от зараза със сиво гниене.
През периода, в дните без валежи в районите с добро почвено овлажнение условията ще са подходящи за дълбока оран на площите, предвидени за пролетни сеитби, за предсеитбени почвообработки и сеитбата на зимна рапица.