При отглеждането на зайци съществуват няколко критични точки, които са особено рискови и непременно трябва да се профилактират, за да се предпазят животните, напомня д-р Валентин Иванов.

Най-честите причини за смъртност в зайчарника са чумата (вирусна хеморагична болест) и ентероколитът, по-известен като подуване.
Важно! Чумата не може да се лекува, а обикновено няма и време. Тя буквално връхлита зайците и ги помита. Само за няколко часа или за една нощ може да загубите почти цялото си поголовие. Дори и признаци не се наблюдават. Обикновено страдащият заек издава ужасен писък, пада и умира.
За да си нямате работа с чумата, ваксинирайте редовно животните. Първа ваксинация се прави, когато зайчетата са навършили 40 дни или са достигнали живо тегло около 0,5 кг.
Ваксинацията се прави на всеки 6 месеца с ваксината песторин и дозата е по 1 мл - подкожно, на врата зад тила на животното. Може да използвате и ваксината рабигард, която е комбинирана за чума и за още две заболявания (пастьорелоза и колибактериоза). Ваксините струват стотинки за един заек.