Има начини да разбере, че те не са заплаха

Вашата котка скрива ли се под леглото винаги, когато на вратата се звъни? Или може би стои неподвижно и съска, когато компанията идва на гости? А е възможно дори да имате домашен любимец, който направо атакува всеки, осмелил се да влезе в дома ви.
Има

упражнения, които можете да тренирате

с котката си, за да улесните подобни ситуации.
Направете някаква подготовка. Вземете играчка тип риболов с въдица и всеки ден по няколко пъти тренирайте с котката. Правете тези игри в различни части на дома, но не забравяйте, че голям брой от тях трябва да са в стаята, в която обикновено влизат гостите. Колкото повече игрални сесии правите, толкова повече котката ви започва да има положителни асоциации с всички стаи в дома.
Можете също да използвате обучение с кликер (щракалка) в тази ситуация. Първо се опитайте да обучите котката да се чувства удобно. Схване ли веднъж концепцията, след това ще можете да щракнете и да я наградите за всички положителни стъпки в правилната посока.

Средата е важна 

Първо в списъка за тренировките е да вземете

котешко дърво.

То изпълнява много функции - място за катерене, игра, спане, а в този случай се превръща в безопасно място. Мъркащите ни приятели обикновено се чувстват по-защитени на по-високо и котешкото дърво служи за тази цел. Това е място, за което котката може да претендира, че е само нейно.

Правилото е все пак, когато животното е на дървото си, да бъде извън границите на хора, опитващи се да си контактуват с него. Ако не можете да имате котешко дърво в стаята, поне измислете други опции за високи места. Рафтовете или пътеките за котки са още един начин да помогнете на вашия любимец да се движи из стаята и да се чувства в безопасност.

Тунелите

за котки също могат да бъдат полезно допълнение, когато става въпрос за създаване на сигурност. По този начин животното се чувства малко по-невидимо, когато влезе в стаята. Можете да закупите тунел или да си го направите сами, като залепите хартиени торбички заедно.

Къщичките тип иглу

също ще бъдат добра добавка към околната среда.
Горните предложения имат едно много важно общо: дават избор на котката. Той е от значение, когато става въпрос за понижаване нивото на стрес или за контрол на страха. Ако вашият домашен любимец чувства, че има избор да остане в стаята и все още да се чувства защитен, е по-вероятно да се мотае наоколо, вместо да се отдалечава от стаята.

Помощ от приятел

Ще ви трябва доброволец за следващата част от тренировката. Помолете приятел да ви посети. Целта на това е да покажете на котката си, че гостът не представлява заплаха.
Предупредете приятеля си да влезе и да седне, без да прави зрителен контакт с вашия любимец, без да го докосва или да взаимодейства с него по някакъв начин. Директният зрителен контакт може да се разглежда като заплаха за животните, затова е важно

посетителят да не гледа котката.

Когато правите тренировката, обърнете внимание на осветлението и шума. Ако е нощно време, регулирайте осветлението, така че да не е много ярко. Котката ви най-вероятно ще се почувства по-малко уязвима без ярка светлина в стаята.

Шумът също е фактор.

Не усилвайте телевизора или музиката. По-добре пуснете нежна тиха музика за фон. Друг аспект на шума, който трябва да се вземе предвид, е силата на гласа и тонът. Поддържайте разговора си с посетителя спокоен - без силни гласове или смях, които могат да стреснат котката.


Времето за тренировките 

Точното време за тренировките е, когато в къщата е спокойно.
Щом посетителят влезе, ако котката ви тича и се крие, не изпадайте в паника. Оставете госта си да се настани, отделете няколко минути и след това проверете любимеца си. Небрежно отидете при него и му предложете да си поиграете минута или две, ако е готов за това. Не го издърпвайте изпод леглото и

не блъскайте играчката в негова посока

Ако котката е под леглото, просто седнете на пода наблизо и небрежно преместете играчката по примамлив начин. Посланието, което искате да предадете е, че всичко е наред и няма нужда да се страхува. Котката може да надникне, за да играе или да остане скрита. Няма значение.

Съобщението ще стигне до нея. Ако излезе - играйте. Ако наднича изпод леглото, дайте награда. Всички бебешки стъпки трябва да бъдат възнаградени. След това се върнете при вашия гост. Ако котката види, че поведението ви не се е променило и сте много спокоен, това може да помогне да се почувства по-малко стресирана. Ако се притеснявате или се опитвате прекалено силно да се налагате над нея, просто ще задействате алармени звънчета в главата й. Ако котката ви излезе от спалнята и се покаже в стаята, в която се намира вашият посетител,

наградете я

За котка, която предприема агресивен подход с посетителите, можете да използвате същата техника. Уверете се, че посетителят не прави никакви опити за контакти. Важно е да сте сигурни, че любимецът ви е достатъчно далеч, за да се чувства защитен.

Може да забележите котката си да се приближава към госта. Това не означава, че той трябва да посегне да я гали или да се опита да я вдигне. Вероятно котката ви прави разследване на аромата. Може да се приближи и да подуши обувките на госта.

Оставете я да души,

за да определи дали вашият посетител не е заплаха за територията.
Ако котката ви е спокойна или изглежда желае да се запознае след няколко тренировъчни сесии, можете да инструктирате госта си да протегне показалец, за да го подуши животното. Това е еквивалент на душенето нос в нос, което две приятелски котки биха направили, приближавайки се една до друга. Тя може да подуши пръста и да започне да се гали в него, или да се върне назад и да се отдалечи. Нека животното зададе темпото, когато става въпрос за взаимодействие.

СЪВЕТ
Ако правите това упражнение няколко пъти седмично, котката ви може да започне да осъзнава, че посетителите не са заплаха. Ако тя става твърде агресивна, когато имате гости, най-доброто решение, за да гарантирате безопасността на всички, е винаги да имате осигурено за нея безопасно и удобно помещение. В него може да я държите, докато имате компания. Също така може да се консултирате със специалист по поведението.