Прогнозират лоша реколта от царевица в Украйна

За втори път тази седмица резултатите от вчерашния търг на GASC за мека пшеница показаха привлекателността на черноморския и в частност на руския произход. Последната покупка беше 415 000 тона. Така поръчките на GASC за седмицата достигнаха 535 000 т. Договорените цени са за около 222,60 долара за тон при условията на CIF за началото на октомври. Броят на руските оферти показва голямото предлагане от тази страна през новия сезон.

Преразглеждането на перспективите за реколтата в Германия, отчетено от Асоциацията на германските кооперации, засилва трудната ситуация в Европа. Така прогнозният обем за производството на пшеница вече се оценява на 21,48 млн. тона. Тази новина вчера предостави известна подкрепа на цените за Euronext.Най-близкият договор за пшеница се увеличи с +0,75 € / т.

От друга страна, данните за рапицата бяха леко ревизирани нагоре и сега обемът на зимната рапица е 3,37 млн. тона. Освен това прогнозите за производството на царевица в Германия се подобриха, поради по-високите площи и потенциал за добива. Обемът обаче остава ограничен до 4 млн. тона.

Напредъкът в събирането на реколтата в Европа ще позволи в близко бъдеще по-точно да се оцени обемът и качеството на зимните и пролетните култури.

Ръст на пазара на царевица и соя в САЩ

Пазарът на соя в Чикаго показа ръст вчера. Цените на новите култури се връщат към най-високите си нива от края на юли за договори с доставка през ноември 2020 г. Вчера USDA отчете нови продажби за Китай, които бяха един от факторите зад ръста на цените. Най-важният елемент на увереност обаче беше седмичната статистика за износа, публикувана снощи. С продажбите над 2,83 млн. тона миналата седмица трябва да се отбележи, че американският произход остава привлекателен, особено в сравнение с бразилския.

Възвръщане към близо месечни върхове се наблюдава и при царевицата. Въпреки силните перспективи за производство за кампанията 2020/2021, неотдавнашните щети от реколтата от силни бури в Айова поставят под съмнение възможното производство. Това може до известна степен да ограничи ръста на производството, планиран за този сезон.

Припомняме, че в сряда Министерството на земеделието на САЩ посочи в доклада рекордна реколта през 2020 г. от 388,08 млн. тона, тоест +7,06 млн. тона по-висока, в сравнение с прогнозата за юли.
Това увеличение сега се оспорва от последните климатични събития, въпреки че се очаква производството все още да е близо до рекордните за 2016 г. 384 милиона тона.

При пшеницата динамиката изглежда по-нееднозначна. Международният пазар все още е доминиран от обилното предлагане в Черноморския регион.

Провал с царевицата в Украйна

В Украйна все повече производители на царевица съобщават за лоша, а понякога и катастрофална ситуация по отношение на производствения потенциал на културата до 2020 г.

Такива съобщения за високи потенциални загуби идват главно от следните региони: Кировоград, Днепропетровск, Черкаси, Полтава, на юг от Виница и Киев. Заедно тези региони осигуряват над 50% от средното национално производство през последните 5 години.

В южната част на украинския "царевичен пояс" някои производители събират царевица за силаж, въпреки че първоначално е била предназначена за консумация. Други възнамеряват да изоставят реколтата... Много агрономи в тези региони казват, че евентуалното подновяване на дъждовете няма да подобри посевите.