Задълбочаващата се суша в Източна България затруднява качествените почвообработки

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми. В средата на седмицата се прогнозират валежи предимно в западната половина от страната. Предвид падналите там дъждове между 30–60 л/кв.м през първата половина от месеца (Кюстендил, Враца, Монтана, Лом, София, Благоевград, Драгоман), условията на почвено овлажнение ще бъдат близки до оптималните. В останалите райони от страната отсъствието на валежи със стопанско значение формира условия на задълбочаващо се почвено засушаване, което затруднява качествените почвообработки. В някои райони на Източна България – Разград, Шабла, Карнобат, Сливен, Силистра и Елхово са регистрирани над 30 дни без валежи или с такива под 1 л/кв.м.

При царевицата през периода ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост, според ранозрелостта на хибридите. При слънчогледа ще се наблюдава узряване и техническа зрелост, а при лозата - прошарване и узряване.

В районите с добро овлажнение на орния почвен слой (предимно в Западна България) условията ще са подходящи за обработка и подготовка на площите, предвидени за сеитба на зимната рапица. Оптималните срокове за сеитба на културата са от края на август до средата на септември, при наличие на достатъчно почвено овлажнение в повърхностните слоеве (>70 % от ППВ).

Растителнозащитните пръскания в лозовите масиви са насочени срещу гъсениците на шарения гроздов молец при достигане на икономическия праг на вредност, а в районите с превалявания - за опазване на зреещата реколта от сивото гниене. Използваните препарати трябва да са с подходящ карантинен срок, съобразен с времето на прибиране на продукцията. Подходящи условия за извършване на растителнозащитните дейности ще има в ранните часове на деня.