Важно е хибридите и технологиите да са подходящи за засушливи условия, смята Танка Тенева, управител на кооперация „Раковски”, гр. Димитровград, на чиито полета се проведе открит ден на фирмите Екофол и Кортева

Ваня Велинска

В ежегодна традиция се превърна откритият ден на фирмите Екофол и Кортева, посветен на пролетните култури, който се провежда в полетата на кооперация „Раковски”, гр.Димитровград. И тази година фермерите от района на Хасково и Стара Загора, присъстваха на събитието, за да научат новости за продуктите и технологиите, които предлагат двете компании. А ние присъстваме виртуално, за да разберем какво е състоянието на посевите в стопанството.
Изключително трудната земеделска година не подмина и землищата, които стопанисва кооперация „Раковски“. Всички полета и с есенници, и с пролетници са засегнати от продължителната суша, а това няма как да не се отрази на производствените резултати.
За разлика от съседните на нас землища, при нас сушата е много тежка споделя с нас Танка Тенева, управител на кооперацията. Започна още през миналата есен, продължава и в момента. Имахме превалявания основно през март и април, малко през май – без стопанско значение, както и около средата на юни. И това е. Общо 120 литра, които са

крайно недостатъчни, за да могат посевите да се развиват оптимално

Следствие на сухите условия, съвсем естествено, добивите са редуцирани. При пшеницата – 540 кг/дка, ечемик – 600 кг/дка, рапица – 320 кг/дка. Това са доста слаби резултати за стопанството. Но и предходната година не са били много по-добри, тъй като и тогава през пролетта също имаше сериозно засушаване.
Както казах полетата на нашата кооперация, са месторастения, които дъждът все ги подминава, допълва Танка Тенева. През последните години липсата на валежи се отразява много сериозно на отглежданите от нас култури, добивите се редуцират, а това рефлектира и на финансовото ни положение. Изходът е да се преминава към поливно земеделие. И ние се опитваме да го правим, но не става толкова бързо, а и не е лесно. Трябва и държавата да подпомогне производителите, като насочи част от субсидиите към това направление. Мисля, че по този начин

ще се стимулира изграждането на поливни системи

които бяха разрушени през годините. Да, няма да е никак лесно, но не е невъзможно. А е необходимо да се направи, ако искаме да имаме ефективно растениевъдно производство. Природата ни подсказва, че вече не може да се отлага, наложително е.
Кооперацията има малко поливни площи, където се отглежда царевица, основно за силаж, както и за провеждане на опити. Тук царевица за зърно не се рекултира, тъй като не може да се опази от кражби… Тази година обаче не са успели да поливат ефективно, поради повредена тръба, вследствие на строителни дейности в района. Трудности както от природата, така и от човешки грешки, съпътстват тазгодишните дейности в стопанството. Но въпреки това в кооперацията се работи, и то доста упорито.
Нямаме избор, правим каквото трябва, пък каквото се получи накрая, казва управителката. Вече започнахме жътвата на слънчогледа, защото стъблата и питите подгоряха от сушата. В началото на вегетацията растенията се държаха доста добре, но впоследствие се видя, че хибридите няма да дадат добри резултати. Предполагам, че

средният добив от маслодайната култура ще е около 200 кг/дка

Разбира се, че такъв резултат е доста нисък и крайно незадоволителен. С ниските добиви и от есенниците, най-вероятно тази година ще сме на червено. Добре че беше рапицата, която реализирахме на сравнително добра цена. Така е обаче в земеделието, нямаш сигурност в нищо.
Затова и опитите, които залагат на полетата в стопанството, дават много добри насоки за бъдещето производство. А то е ясно - трябва да ориентирано в посока отглеждане на култури в условия на засушаване.
Ние имаме разработени и доказани в практиката много технологии за хранене на различните култури, продължаваме да разработваме и нови, предвид климатичните условия, които наблюдаваме през последните години, коментира Николай Димитров от екипа на Екофол.
На опитното поле на кооперация „Раковски“ не е приложено нищо повече като основни моменти в храненето, но са избрани торове със съвременно усвояване и защита от загуби, разяснява специалистът по торене.

- А с какво специализираните торове на Екофол помогнаха на растенията?

Азотното торене е с Durasol Urea 46 при 15 кг/дка - почвен тор с технология NCode, благодарение на която той може да се използва при температури до 20-25 градуса, без загуби на азот чрез изпарение. И най-важното,

отдаването на азота е постепенно, в продължение на 60 дни

Това е много полезна технология и за защита на азота от загуби, и за защита на растенията от прекомерно количество азот подаден наведнъж.
Технологията на хранене е допълнена с Амино Експерт ИМПУЛС при 200 мл/дка- листен биостимулатор с комплексно съдържание на хранителни елементи, аминокиселини и фитохормони с гарантиран антистрес ефект, особено при високите летни температури.
На слънчогледът е приложен Хеласол Бор 11 – листен борен тор, който осигурява по-добро развитие на цветните органи, дружен цъфтеж и формиране на повече и по-добре изхранени семена.
Агроспециалистите от Екофол обърнаха специално внимание на грижите за културите, които

помагат за развитието на мощна и здрава коренова система

като част от грижите за преодоляване на стресовете при суша. Дадените препоръки в грижите за силни корени са в три основни направления:
. Основно почвено торене с фосфорни торове, които са защитени от фиксация на фосфора чрез технологията PHOSACTIVE и осигуряват наличен фосфор за по-дълъг период от стандартните торове. Технологията създава в почвата защитна зона за фосфорните гранули и позволява най-доброто усвояване на този важен за старта на културите елемент. Освен това не допуска свързването на фосфора с намиращите се в почвата калций, магнезий, желязо, алуминий, цинк, манган и блокирането му в неразтворими съединения. Освен това тя осигурява максимално фосфорно хранене, независимо от почвения тип и неговата киселинност.
. Третиране на семената с биостимулатор Амино Експерт СТАРТ, който съдържа 12 важни компоненти за повишаване на кълняемата енергия, дружен старт и формиране на здрав корен, е предпоставка за силен старт и добро презимуване.

Тази грижа е малък разход, но с голям ефект

защото се осигуряват хранителни елементи около самото семе - азот, фосфор, калий, желязо, бор, манган, цинк, молибден, аминокиселини, фитохормони (ауксин), органична материя и прилепител.
. Есенно листно торене с биостимулатора Амино Експерт ПРОТЕКТ за подобрено вкореняване и усвояване на почвените торове, формиране възела на братене и отлично презимуване на житните култури.
Според агроспециалистите едсред най-важните акцентите в технологията на отглеждане са грижата за корените, за братенето и за азотното хранене без загуби и с удължено усвояване, които гарантирано помагат в борбата със сушата – основен проблем в последните години.


Сн. 07-1 - 
Снимки: Ваня Велинска
Сн. 07-2 – 
Сн. 08-1 –
Сн. 08-2 –
Снимка: Ваня Велинска
Сн. 10-1
Сн. 10-2 –