Ако не сте почистили младите от росни корени, направете го бързо

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с няколко много важни грижи от страна на лозарите и любителите, които не трябва да бъдат пренебрегнати.

Става дума за напояването, финалната борба с плевелите преди да се задал гроздоберът, довършване на битката с болестите и неприятелите.
За запазване на необходимата почвена влага за узряване на гроздето и напълване на зърната, както и за ликвидиране на плевелите – конкуренти, е от голяма агротехническа полза да се направи едно последно окопаване. То се провежда не на голяма дълбочина, а плитко – на десетина-петнадесет сантиметра.

Стопаните не трябва да се успокояват, че е преминала опасността от заразяване с едни от най-опасните болести като брашнеста мана. Това може да се случи при наличие само на въздушна влага, да не говорим за капки роса или дъжд. Борбата със заболяването по тази причина трябва да продължи до периода на прошарване на гроздето.

През август се налага да се извършват и пръскания на лозниците срещу сивото гниене. Оттук нататък във всеки един момент то може да ни изненада и преди, и след обирането на гроздето, че дори и в избата, където се съхранява.

Още нещо е много важно за периода
Ако не е направено почистване на младите лози от росни корени, то трябва да се осъществи от стопаните максимално бързо през август.
Напомняме, че идва месецът, в който поливките трябва да се прекратят. Това трябва да стане най-късно 30 дни преди предвидената беритба на десертните и белите сортове и 45 дни при червените винени сортове.

Съвети

* Около 10-15 август трябва да се извърши последното пръскане и срещу маната – традиционалистите лозари предпочитат да го направят с бордолезов разтвор в концентрация 1,5-2%.

* Срещу сивото гниене при омекване и прошарване на зърната се премахват на етапи част от листата около гроздовете, както и остарелите листа в основата на леторастите.

* Обезлистването да се провежда в хладно и облачно време или в подходящите часове на деня - привечер.

* Събират се резници за калеми. Който иска да си ги набави, е редно две–три седмици преди гроздобера да маркира с боя например високопродуктивните и здрави лози, от които ще вземе резниците.