В млечните ферми винаги има резерви за намаляване на производствените разходи. * Важното е фермерът да ги открие, твърди германският консултант Бернд Лурман.
Практиката показва, че само тези фермери, които знаят как да планират правилно, ще могат наистина да спестят от разходи и да увеличат ефективността на фермата. Ето отговорите на германския финансов анализатор на най-важните въпроси в млекопроизводството:
- Какви са основните разходи при отглеждането на млечни говеда?
- Като начало, заслужава да се отбележи, че много селскостопански предприятия, участващи в производството на мляко, успяват значително да намалят нивото на производствените си разходи. В почти всички сектори паричните разходи намаляват краткосрочно, за да компенсират намаляването на нивото на покупните цени и запазването на ликвидността на фермата/или компания със затворен кръг на производство. Въпреки това тази тенденция е нестабилна в много направления.
Обемът на оперативните разходи, например разходите за ремонт на машини и сгради, намалява много малко, така че притокът на инвестиции остава ограничен. Освен това подобна ситуация е малко вероятно да продължи дълго. Защото в противен случай ефективността на земеделското предприятие ще пострада и в резултат на това рентабилността на производството на мляко ще спадне. И то рязко.
- Това намаление на производствените разходи ще се отрази ли положително на развитието на млечната ферма?
- Не, не мисля. Например миналата година в Германия много селскостопански предприятия направиха своите заключения относно краткосрочните спестявания на производствените разходи. Намалението на нивото на разходите нямаше положителен ефект. В някои случаи дори предизвика редица негативни последици. Така че е по-добре фермерът да не храни големи надежди. А ако продължат дълго подобни спестявания, дори е рисково. Защото пестенето засяга различни сегменти в производството. И може да предизвика бомба със закъснител там, където най-малко се очаква.
- Има ли например възможност за намаляване на разходите за фуражи?
- Много производители на мляко в това отношение правят голям залог по отношение на храненето. Наблюдава се тенденция животновъдите значително да намаляват обема на скъпи премикси и фуражни добавки. А това подлага на риск от отрицателно въздействие върху производителността на мляко или здравословното състояние на кравите. Естествено храненето може да е пълноценно, но това означава фермерът да разполага с достатъчни количества собствено производство. И при някои е така. Но те са малцинство в бранша. За тях тази стратегия по отношение на пестене от скъпи фуражни добавки ще доведе до повишаване на рентабилността и ликвидността на производството на млечни продукти, независимо от нивото на цените на млякото. Но, отново напомням, това е допустимо само при гарантиране пълноценното хранене на млечното стадо.
- Кои са задължителните фуражи за високопродуктивните млечни крави?
- В този случай вниманието трябва да се съсредоточи върху отчитането на консумацията на концентрирани фуражи. Средно потреблението на концентрати не трябва да е повече от 280 г на килограм произведено мляко. Потенциалът за спестяване се наблюдава особено през втората половина на лактацията. В този период от време консумацията на концентрати се извършва в съответствие с нивото на производителността на млякото и на показателите на мазнините.
Ниската цена на основния фураж е от съществено значение за ефективното производство на мляко. В допълнение, обемът и качеството на захранващия силоз, както и неговият киселинен профил, енергийната продукция и съдържанието на протеин също играят решаваща роля. Например фермерите не бива да забравят или пренебрегват факта, че качеството и количеството на силажа, получен при последната коситба, са много по-лоши. Този силаж „почти” не е подходящ за използване като храна за млечни животни.
- Какви други резерви за спестяване на производствени разходи съществуват?
- По-рядко се анализират разходите, свързани с възнаграждението на изпълнителите за поддръжката на фермата. В годишно изражение тези разходи имат значителен дял за нормалното функциониране на фермата. Затова е препоръчително и целесъобразно в началото на годината да се изготви предварителна оценка за отделните услуги, които фермерът ще ползва. В някои случаи ще бъде ефективно да се сравняват цените на подобни услуги с редица конкурентни фирми. Освен това условията за плащане трябва да бъдат обсъдени предварително с оглед евентуално предоставяне на отстъпка от 2 - 3%.
Що се отнася до други елементи на разходите, например разходите за купуване на минерални торове, електричество или дизелово гориво, тогава може би трябва да се промени съществуващата практика, особено ако плановете включват купуване на големи обеми.
- Възможно ли е да се намалят разходите за поддържане здравето на животните?
- Разходите, свързани с поддържане здравето на животните, варират от 1 до 1,5 евроцента / кг мляко, включително при отглеждане на юници, около 5 процента от всички преки разходи и само около 3 процента от общите разходи на животновъдната ферма. Така че тук, в тази категория, няма значителен потенциал за намаляване на разходите. Това обаче не означава, че анализът на тези разходи може да бъде пренебрегнат. Трябва редовно да се анализират и преценяват.
Разходите, свързани с лечение на клинични заболявания, ветеринарни грижи и предприемане на превантивни мерки, като ваксиниране и мониторинг на появата на патогени, трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Като цяло разходите за лечение на болни животни, включително юници, не трябва да надвишават 1 евроцент / кг мляко.
Освен това се препоръчва да се направи сравнителен анализ на разходите за заплащане на услугите на ветеринарен лекар и за купуване на лекарства. Факт е, че, за да се поддържа здравето на стадото, често е необходимо спешно да се провежда висококачествено лечение на болни животни. По този начин стратегията за провеждане на превантивни мерки от ветеринарния лекар е много по-важна от увеличаването на тези разходи. Защото само здравите животни имат висока продуктивност на мляко и позволяват на фермерите да реализират по-големи приходи.
Що се отнася до разходите за консултации, те са от второстепенно значение. Ако услугите на консултанта са ефективни, тогава разходите, свързани със заплащането на работата му, се компенсират от по-високо ниво на постигната млечна продуктивност, добро здраве на млекодайното стадо и младите животни. Като цяло мениджърът е човекът, който внимателно планира дейностите на фермата предварително, и би могъл да спести от производствените разходи.
-И накрая, изразено в цифри, откъде и колко може да се спести?
- Въз основа на анализ на пазарни експерти се приема, че при средна цена на фуражите (а тази година няма да са евтини) разходите за тях ще са 48%. Производството от собствена фуражна база обикновено позволява да се намалят парите в това важно направление. Има риск, ако не се предприеме квалифициран подход към храненето и не се балансира хранителната дажба на животните, да се получи обратен ефект. Значителна част от разходите са общи бизнес разходи (заплата, електричество, ветеринарни продукти и др.) – в размер на 26%. Не бива да се пропуска и амортизация - 20%.
И да не се забравя, че най-големият принос за промяната в себестойността на производството на сурово мляко има инфлацията. Анализаторите оценяват влиянието й до 32% (във всяка държава тя е различен процент). Промените в цените на концентрираните фуражи представляват около 27% от промените в разходите, на заплатите - 17%, обменните курсове при внос - 13%, цените на горивата и смазочните материали - 6%, цените на електроенергията - почти 3%, цените на минералните торове - 3%.
Така че изводът е един: За да е успешен фермерът, е важна не само млечността на животните. Фермерът трябва всичко да премисля, да следи пазара на фуражи, и да смята много добре, и то непрекъснато.
Коментари