В началото, за да могат тиквичките да се овкусят добре и да поемат ароматите на подправките, ги бланширайте. Отрежете дръжките и с помощта на вилица, надерете кората им. После ги пуснете за 5-7 минути във вряща подсолена вода.
Продукти: 3 тиквички, 200 г бяло сирене, 500 г домати, сол и черен пипер на вкус, ? глава лук, 2 скилидки чесън, 1 люта чушка, магданоз, 2 суп. лъж. олио (за пърженето).

След като сте извадили тиквичките от врялата вода и докато чакате да поистинат, се заемете с приготвянето на соса. Нарежете лука на ситно и го запържете в растителното масло. Добавете ситно нарязаната люта чушка, обелените и настъргани домати и пресованата скилидка чесън.

Подправете със сол и черен пипер. Оставете соса да къкри на средно силен котлон около 5 минути.

Издълбайте сърцевината на тиквичките с помощта на малка лъжичка и ги напълнете със сиренето. Прибавете тиквичките във соса, намалете готлона и гответе 5-7 минути, като непрекъснато ги обръщате или ги поливате отгоре със сос.

Дръпнете от котлона и оставете ястието да изстине (за около час). През това време тиквичките ще се овкусят от соса.