Тази година не липсват мана и брашнеста мана по юлските гроздове. Така че и любителите трябва да бъдат много внимателни и наблюдателни, ако искат да опазят своята реколта.
Истина е, че в определени периоди симптомите на болестите могат да си приличат и да заблудят дори и професионален лозар.
Затова ви запознаваме с основните белези на проявяващите се зарази, за да можете да имате и вие око за тях и да не се чудите непрекъснато кого да търсите за консултация и съвет.
При маната
В зависимост от възрастта на листата се образуват 2 типа петна – мазни /хлоротични/ и мозаечни. При младите листа са бледозелени и кръгли, а като нарастват, стават жълто-зелени.
Хлоротични петна се появяват само по листа, които още растат. По листата, които вече са завършили растежа си, се образуват дребни ъгловати петна, ограничени от нерватурата. Често са мозаечно разположени – от там идва името им.
По гроздовете се появява бял спорообразуващ налеп, по младите оформени зърна – също. Тази форма често се бърка със сиво гниене.
Силно чувствителни на мана са Шасла, Кардинал, Болгар, Италия Пино ноар, Пино гри, Совиньон, Султанина, Мискет.
Пръска се преди да наедреят зърната, за да се покрие с фунгицид скелетът на чепката.
При оидиума
По горната страна на листата се образуват жълто-зелени петна със сиво-бял налеп. По леторастите – светлокафяви петна с точковидна некроза, покрити с налеп. По узрели пръчки петната се сливат на ивици.
По средни и големи зърна се появяват малки петна, покрити първо със звездовиден бял мицел, които става сивобелезникав. Изтриете ли го, ще видите кафяви точици. При силно нападение цели зърна и гроздове се покриват с плесенов налеп, ухаещ на развалена риба.
При сивото гниене
По листата се образуват закръглени растящи петна, които стават ръждивокафяви. По зърната – малки петна, които се увеличават и обхващат зърното, ципата става светлокафява и лесно се пука и обелва. При влажно време по всички нападнати части се появява обилен сивобял налеп.
При черно гниене
При него по листата се виждат дребни, кафяви закръглени до ъгловати петна до 2-3 мм, които порастват до 1-2 см . По края си те са със синьо-черна ивица, а в центъра им има тъмнокафяви пикнидии.
Зърната се нападат по-късно, придобиват неприятна миризма, покафеняват и изсъхват.
Преди да започне зреенето по по-големите зърна се образува светлокафяво петно, което расте и става интензивно синьо – по-тъмно в средата и по-светло в периферията. За няколко дни петното пораства и зърното почернява, има обаче син отенък. Увяхва, набръчква се и се мумифицира.