Прореждайте зърната на гроздовете, отстранявайте навреме засегнатите чепки
Лозарите знаят, че болестта Botrytis cinerea – Сиво гниене, е опасна и направо изпитват страх от нея, настъпи ли юли и зададе ли се август. Тя засяга гроздовите зърна, но продължава да е опасна и при транспортирането и съхранението на гроздето.
През изминалите години разпространението на гъбата причинител е унищожило до 60 % от добива на десертни сортове грозде по места, отчита практиката.
Как да познаем болестта
Тя се разпознава по светлокафявия цвят, който придобива ципата на засегнатите зърна, която после лесно се напуква и бели. Постепенно се появяват дребни кафяви петна и се увеличават, докато обхванат целите зърна.
Причина за заразяване на гроздето са предимно наранявания, помнете. Те могат да са причинени от оси, гроздови молци, оидиум, напукване след дъжд, градушка или други механични повреди. Мокрото зърно е еднакво уязвимо с нараненото.
Как да опазим гроздето
Много важни са превантивните мерки, за да предотвратим болестта. Добрият лозар трябва да почиства редовно от плевели, да води борба с оидиума, с градинския молец и да избягва прекаленото азотно торене.
Не трябва, да се пренебрегват филизенето, колтученето, правилното привързване и другите зелени операции. Основна роля за опазването на гроздовете има прореждането на зърната и на корените, както и отстраняването на засегнатите чепки навреме. Важно правило е беритбата, която предстои, да се извършва след като се вдигне росата и само в сухо време, защото и тогава стават заразявания.
Стане ли белята, пръска се
Предотвратяването на сивото гниене с помощта на химични средства се налага. Дори по система се извършват четири пръскания в различни периоди. Първото – веднага след цъфтежа, второто – през юли, третото – около 10-15 август, когато гроздето се прошарва, и четвъртото - в края на август. За химичната борба се използват определени препарати, чиито карантинен срок се спазва много строго, поради настъпващото скоро обиране.
Едни от препаратите са:
Еклер 49 ВГ – широкоспектърен фунгицид, във вид на водоразтворими гранули, който предпазва и лекува лозята, не само от сиво гниене, но и от оидиум и мана. Карантинният период е 35 дни.
Суич 62,5 ВГ” – предимно предпазва гроздето.
Топ плюс 70 ВП” – системен препарат, който освен при сиво гниене се употребява при брашнеста мана, неговият карантинен срок е 14 дни.
Шавит Ф 72 ВДГ – има лечебно и предпазно действие за около 10-14 дни, а карантинният му срок е 20 дни. С него третото пръскане се прави при прошарване на гроздето, а четвъртото 20 дни преди да настъпи зрялост или в края на август.