Подпомагат правилното развитие на короната

В момента овощните дръвчета са в процес на усилено нарастване на плодовете, а растежът на летораслите и листата затихва.
Опитните овощари знаят, че през лятото също се извършва резитба, която, разбира се, не замества основната зимна резитба.
При лятната резитба се премахват отделни растителни части, за да се подпомогне оптимално развитие на всяко едно дръвче.
В зависимост от условията и състоянието на овощното дърво понякога по него се развиват прекалено много едногодишни леторасли. Често те се преплитат, пречат си, а и засенчват други клони. Развитието на този прираст води и до сгъстяване на короната на дръвчето, което също не е желателно.
В този случай е препоръчително да се премахнат някои от новите клонки, за да могат останалите да се развиват нормално. Ако са по-малки, това може да се направи внимателно с ръка, на така че да не се направи рана. Когато основата им е вдървесинена, се използва овощарска ножица.
Напомняме на начинаещите овощари да режат клонката до основа, т.е. да не оставят чеп, защото по него има спящи пъпки, които също могат да се развият.

ЗА ЕДРИ ПЛОДОВЕ

Чрез лятната резитба се влияе върху големината на плодовете

Какви операции се правят сега

* Филизенето се отнася към летните резитби. При тази операция се отстраняват ненужните млади прирасти при формиране на короните на овощните дървета, особено през първата година след засаждането.
Филизене се прилага, когато младите клонки са с дължина до 8-10 см, а при прасковата - до 15-18 см.

* Пензирането е друга лятна резитба. Тя се състои в прищипване на върховете на нарастващите леторасли. По този начин се ограничава тяхното удължаване и се предизвиква разклоняването им.

* Наклоняване е операция, чрез която се въздейства върху растежа. Прилага се на отделни клони и клонки за отслабване на растежа им както през зимния период, така и през вегетацията, предимно при формиране на палмета.
При някои от сортовете накланянето влияе положително върху залагането на плодни пъпки.

...

Много важно е да се просветли короната

С премахването на цели големи едногодишни клони короната се отваря и се избягва сгъстяването й. Това се отразява много добре на цялостното развитие на дръвчето. От една страна останалите клони се развиват по-добре, дървесината узрява и се закалява за зимата. От друга - влажността в короната намалява. Така се ограничава заразата от някои болести, както и нападение от неприятели, а и растителната защита се улеснява, тъй като при пръскане работният разтвор покрива по-добре всички растителни части.
По-доброто огряване пък влияе върху правилното и по-добро и равномерно нарастване, а оттам и узряване на плодовете. Те достигат оптимални за сорта размери, както и характерното за него оцветяване.