Пазете я от слънцето през горещите летни месеци

Много котки обичат да се припичат на слънце, избирайки най-топлите места в градината, на които да се наслаждават. Уверете се, че вземате предпазни мерки, за да не се обезводнява или изгаря вашият мъркащ приятел. Прекомерното излагане на слънце може да причини рак на кожата.
Осигурете много сянка както вътре, така и отвън - от закътани саксии за растения до картонени кутии. Тези предмети предлагат импровизирани сенници за любителите на открито.
Помислете за засаждане на храсти или използвайте котешки скривалища и кутии в градината. Те помагат на вашата котка да се скрие далеч от потенциално вредните лъчи на слънцето.
Ако котката ви има бяла козина, опитайте се да я държите вътре между 10:00 и 15:00 ч., когато слънцето е най-парещо. Говорете с ветеринар за подходящ слънцезащитен крем за котки, за да сте сигурни, че те няма да получат слънчево изгаряне.
Важно е също у дома котката ви да е на хладно. Поставете вентилатори из къщата, за да поддържате циркулацията на въздуха, като не забравяте да не насочвате вентилатора директно към животното.
Друг удобен съвет е да замразите бутилка с вода, да я увиете в кърпа или калъфка за възглавница и да я поставите някъде, където котката ви ходи редовно. Това ще й помогне да не се чувства прегряла по време на големите горещини. Не забравяйте да се уверите, че бутилката не изтича.

Как да разберете дали е обезводнена?

Когато котката ви не приема достатъчно течност чрез пиене или ядене на мокра (консервирана) храна, тя може да се обезводни. През летните месеци е по-вероятно това да се случи. Нормалната хидратация е важна за котките, тъй като помага за поддържане на нормална телесна температура, премахва отпадните продукти и поддържа правилната циркулация.
Ето няколко съвета, с които лесно да прецените дали котката ви е дехидратирана:
Прегледайте венците - ако те са лепкави или имат лош дъх, това може да е първият признак на дехидратация.
Тествайте еластичността на кожата – ако котката е добре хидратирана, кожата трябва незабавно да се върне обратно на мястото си. Ако това не стане, животното може да е обезводнено.
Проверете очите - силно хлътнали очи, които изглеждат сухи, могат да показват значителна дехидратация.
Почувствайте лапите на вашата котка - ако ви се струват хладни или студени, това също може да е знак за дехидратация.
Ако имате съмнения за дехидратация, най-добре потърсете съвет от ветеринар.

Начини да я поддържате хидратирана

За да предотвратите обезводняването на котката, от ключово значение е да я насърчавате да пие повече вода. Ето няколко начина:
Избягвайте пластмасовите купички. В горещината те могат да омазнят вкуса на водата. Използвайте вместо това стъкло, керамика или метал.
Поставете купата с вода далеч от купичките за храна. Котките не обичат да пият на същото място, където ядат.
Уверете се, че купата с вода е достатъчно голяма.
Дръжте купата с водата пълна догоре, така че котката ви да не трябва да слага главата си в купата и да се уверите, че няма да остане без вода.
Много котки предпочитат течаща вода, затова опитайте да предложите фонтан за котки.
Поставянето на купички с вода на различни места около къщата ще помогне на котките винаги да намерят къде да пият.
Ако храните вашата котка с консервирана храна, малки количества вода могат да бъдат смесени в храната, което ще увеличи приема на течности.