Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха, че се интересуват как да го направят.
Отговор:

Познатата у нас практика е обработката със сяра на прах – директно ръсене на насажденията през мрежеста тъкан.
Ръси се при при развита листна маса - най-напред когато младите стебла са с дължина 10-15 см; след това в края на април – преди цъфтежа, и още 2-3 пъти след това.

Специалисти напомнят, че ако се доверите на този стар метод, трябва да ръсите при температури под 29-30 градуса, защото има риск от изгаряне.

Някои стопани днес са модернизирали този метод и използват колоидна сяра. Тя е разтвор, получен след термична обработка, за който се използва негасена вар.

Примерна рецепта:
40 литра вода се загряват постепенно с 12 кг негасена вар, добавят се 24 кг сяра на прах и се разбърква много добре. Доливат се още 60 литра вода - до 100 литра, и разтворът се подлага на варене поне един час. След като изстине и се утаи, с бистрата течност се пръска.